Повечето жени изпитват тревога по повод менопаузата, която се асоциира с изключително неприятни симптоми – топли вълни, стареене на кожата, интимен дискомфорт, промени в настроението.

Изглежда, че това е най-лошият период в живота.

Какво помага за приемане за промените свързани с възрастта

Как менопаузата оказва влияние върху целия ни живот

Менопаузата се отразява както на физическото, така и на психологическото състояние. Организмът е затворена система – телесният дискомфорт рано или късно преминава в психологически и обратно.

Женското тяло претърпява сериозни изменения, сравними с периода на пубертета или бременността по скорост и сила на трансформация – променя се хормоналния фон, възникват неприятни симптоми, ускорява се стареенето на организма, спират менструациите.

Всичко това влияе на вътрешното състояние. Тъга, тревога, срам и страх – чести спътници на жените по време на менопауза. Социалната стигматизация и недостигът на информация само усилват усещането за самота на този етап.

Как да се справим с безпокойството

Изменение на отношението към менопаузата

Да опитаме да разгледаме този етап като път към освобождаване от репродуктивния натиск и от менструациите.

Най-вероятно неведнъж сте си мечтала как всеки месец няма да имате необходимост да купувате и използвате средства за хигиена, да страдате от болки в корема и експресно да променяте всички планове.

Намиране на подходящи лекари

Обърнете се към специалисти, на които имате доверие, за да преминете спокойно без период на менопауза. Първо, към ендокринолог, който ще контролира нивата на хормоните.

Второ, към гинеколог, който ще ви избави от интимен дискомфорт.

По-нататъшната необходимост от медицински специалисти е в зависимост от оплакванията, например, дерматолог – при проблеми с кожата, зъболекар – при проблеми с венците и със зъбите, трихолог – при проблеми със скалпа и косата.

Грижа за тялото

Позволете си да си починете, да се наспите, да правите леки физически упражнения, да ходите на масаж, да правите секс, ако желаете. Телесните практики позволяват да си върнем контакта с бързо променящия се организъм.

Обърнете внимание на душевното състояние

Намерете време в графика си, което можете да посветите само на приятни неща – гледане на филми и сериали, четене на книги, общуване с приятели, пиене на чай, нанасяне на средства с приятна консистенция.

Какво помага за намаляване на интензивността на симптомите

Както изясняват учените, отношението на жените към менопаузата пряко зависи от количеството и степента на проявление на симптомите, с които те се сблъскват.

Лесни за изпълнение ритуали позволяват комплексно подобряване на състоянието в този труден период – понижаване на психологическото напрежение и физическото проявление на симптомите.

Пълноценен сън

Пълноценният нощен сън е основна препоръка на всички гидове по здравословен начин на живот и за профилактика на заболявания. Но жените в периода на менопауза едва ли биха могли да си го позволят – нощните изпотявания и топлите вълни пречат на заспиването.

Проветряването на спалнята, използване на вентилатор, покупка на леко одеяло и спално бельо от натурални тъкани подобряват качеството на съня.

Здравословно хранене

По време на менопауза е необходимо да се обърне специално внимание на редовността на храненията и присъствието на полезни храни в менюто.

Причината за това е, че жените след 40-50-годишна възраст са подложени на рязко увеличаване на теглото при понижаване плътността на костите, недостигът на естрогени провокира развитие на остеопороза.

За да съхраним комфортно тегло и да се погрижим за здравето си в периода на менопауза, е препоръчително придържането към средиземноморска диета.

Освен това, изследователите смятат, че употребата на храни с висок гликемичен индекс и ниско съдържание на фибри е свързано с по-изразени физически и психологически симптоми на менопауза. Така заменяйки сладките и тестените изделия с ядки и бобови, можем да намалим неприятните проявления.

Активен начин на живот

В периода на менопауза се понижава нивото на тестостерон, който отговаря за състоянието на мускулите. Недостигът на хормона води до провисване на мускулите, загуба на сили, което се отразява на лицето и на скелета и прави жената да изглежда по-възрастна.

Спортът е необходим, за да се поддържат мускулите в тонус. Количеството мастна тъкан в организма не трябва да превишава това на мускулната.

Освен това здравословният начин на живот увеличава шансовете хормоналните промени да преминат безболезнено.

Същевременно вредните навици влошават прогнозата. Например, приливите най-често безпокоят жените, които са с наднормено тегло и които водят заседнал начин на живот.

Anti-age грижа

Недостигът на полови хормони води до бързо стареене на кожата, което безпокои жените. За това на помощ идват козметичните средства за грижа за кожата, които съдържат:

  • Ниацинамид;
  • Хиалуронова киселина;
  • Екстракт от касия;

Тези вещества в комбинация доказано забавят проявлението на признаците на стареене на кожата.