Генетично модифицираните организми – ГМО, и продължават да са повод за спорове, тъй като еколози се опасяват от последствията, свързани с промяната на ДНК на растения и на животни. Въпреки това много учени смятат, че ГМО-продуктите, първо, не вредят, и второ помагат за разрешаване на проблема с глада по света.

ГМО храните решават проблема със световния глад

ГМО-растението златен ориз би могло да предотврати милиони смъртни случаи, заради недостатъчно хранене, ако не бяха бюрократичните пречки.

Белият ориз е един от малкото достъпните хранителни продукти в много от развиващите се страни, ако не и единственият, но в него отсъстват няколко основни микроелемента.

Заради това всяко трето дете в бедните страни да страда от недостиг на витамин А – състояние, вследствие на което се развива имунен дефицит и слепота.

По данни на Световната здравна организация, до 500 000 деца губят зрението си заради VAD, половината от тях умират в рамките на 12 месеца след загубата на зрение.

Решението на този глобален проблем е открито още през 2000 г. Тогава двама биолози публикуват своята разработка с название „златен орис”.

Този ГМО вариант на белия ориз е адаптиран да образува оранжев пигмент – бета-каротин, с помощта на който организмът синтезира витамин А.

Предубежденията не позволяват новият продукт да стане достъпен за тези, чиито живот може да бъде спасен.

Едно от сериозните препятствия е противодействието на Грипийс. Но може би основният проблем е международният договор – Протоколът от Картахена по биологична безопасност.

Какви са пречките златният ориз да стане достъпен

Договорът влиза в сила от 2003 г. и е основа за цяла съвкупност от ограничения, които направиха разработването, изследването и разпространението на златния ориз невъзможни, въпреки пълната липса на доказателства, че може да навреди по какъвто и да е начин на здравето.

За тези почти 20 години забрана милиони деца загубиха зрението и дори живота си. За щастие, сега ситуацията постепенно се променя.

През 2018 г. Golden Rice официално е одобрен в САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия. Одобрението се превръща в пример за много развиващи се страни, за които новият продукт е изключително необходим.