Какво представлява зъбният камък

Зъбният камък представлява втвърдена зъбна плака. Зъбната плака е мек, безцветен, който се образува от бактериите в устата. Бактериите, които най-често са причина за образуването на зъбен камък са щамовете на стрептококите mutans и sobrinus.

Поддържането на добра хигиена на устната кухина, която се състои в редовното изчеткване на зъбите с подходяща четка и паста за зъби, спазването на нисковъглехидратен хранителен режим и добрата хидратация предотвратяват натрупването на зъбна плака.

За поддържането на отлична устна хигиена също е необходимо почистване на пространствата между зъбите с конец за зъби, като се прилага правилната техника за това, за да се избегне нараняване на венците.

Ако плаката не се отстранява своевременно и се остави да се натрупа, тя започва да се втвърдява след около 26 часа и се образува зъбен камък.

Той е изграден от втвърдени анаеробни бактерии, които са здраво споени от калциеви фосфати, съдържащи се в слюнката. Зъбните камък здраво се прилепва към зъбите и се образува подобен на цимент налеп с грапава повърхност.

Този повърхностен слой осигурява идеална среда за по-нататъшно натрупване на плака и формирането на още зъбен камък.

Обикновено се натрупва около основата на зъбите, в зоната малко над венците и с течение на времето пространството между венеца и емайла се увеличава и така незащитената зъбната шийка става достъпна за бактериите.

След като зъбният камък се формира, трудно може да се отстрани с обикновена четка за зъби. Конвенционалното лечение за отстраняване на зъбния камък е при зъболекар, който използва ултразвукова апаратура за премахване на зъбния камък и специални инструменти за ръчно отстраняване на остатъците от зъбния камък, които не са могли да бъдат премахнати от ултразвуковият инструмент.

Какви са симптомите

 • Раздразнени и възпаление на венците. Ако не се вземат мерки за премахването, зъбният камък до отдръпване на венците.
 • Разрушаване на зъбния емайл и появата кариес, като дентинът става идеалната храна за стрепкоките.
 • Лош дък;
 • Оцветяване на зъбния емайл, като повърхността на зъба изглежда по-жълтеникава;

Какви са причините за зъбния камък

 1. Консумация на сладки и въглехидратни храни: Една от основните причини за образуване на зъбен камък е честата консумация на сладки храни и напитки, както и на продукти с високо съдържание на рафинирани въглехидрати като нишесте и тестени изделия. Тези вещества служат като хранителна среда за бактериите в устата и насърчават образуването на плака, която с течение на времето се минерализира и става твърд зъбен камък.

 2. Лоша устна хигиена: Нередовното почистване на зъбите с четка и конец за зъби е също сериозен фактор за образуването на зъбен камък. Ако не почиствате зъбите си редовно и правилно, плаката, която съдържа бактерии и хранителни частици, ще остане на повърхността на зъбите и ще се превърне в камък с времето.

 3. Дехидратация: Дехидратацията или недостатъчното отделяне на слюнка може да насърчи образуването на зъбен камък. Слюнката има важна роля в устната хигиена, тъй като помага за измиването на бактериите и хранителните остатъци от зъбите. Затова, ако сте подложени на сухота в устата поради заболявания или други фактори, рискувате да развиете по-бързо зъбен камък.

 4. Тютюнопушене: Консумацията на тютюн и тютюнопушенето също се свързват с образуването на зъбен камък. Никотинът и другите химични вещества в тютюна могат да нарушат устната хигиена и да допринесат за образуването на камък.

 5. Диабет: Диабетът е хронично заболяване, което може да увеличи риска от образуване на зъбен камък. Нерегулираната глюкоза в кръвта може да наруши устната хигиена и да допринесе за натрупването на камък.

Зъбният камък не е само козметичен проблем, той може да доведе и до сериозни здравни проблеми като пародонтит (заболяване на венците) и кариеси.

За да предотвратите образуването на зъбен камък, е важно да поддържате добра устна хигиена, да ограничите консумацията на сладки и въглехидратни храни, да избягвате тютюнопушенето и да следите за здравословния си статус, включително контрол на диабета, ако сте засегнати.

Посещенията при зъболекар и редовната профилактика също са от съществено значение за поддържане на здрави зъби и венци.

Независимо от причините за образуването на зъбен камък, правилната грижа за устното си здраве е ключова за предотвратяване на този проблем и за поддържане на красива и здрава усмивка.

Лечение на зъбен камък и как да се предпазим от него

 • Поддържането на отлична устна хигиена, която се състои в редовното правилното изчеткване на зъбите и внимателно почистване на пространствата между зъбите с конец за зъби, като много трябва да се внимава да не се наранят венците;
 • Спазване на подходящ хранителен режим – трябва да се избягват простите въглехидрати като простата захар, произведена от захарна тръстика, и рафинираните храни;
 • Опитайте се да поддържате алкална среда в устата си. Зъбният камък се формира само в по-кисела среда. Содата за хляб може да се използва като вода за уста или направо като паста за зъби и заедно с подходящата диета ще предотврати вредната киселинност в устната кухина.
 • Почистване на зъбния камък от зъболекар, ако вече се е образувал под венците и вие не сте в състояние да го отстраните.