Какво представлява зъбният камък

Зъбният камък представлява втвърдена зъбна плака. Зъбната плака е мек, безцветен, който се образува от бактериите в устата. Бактериите, които най-често са причина за образуването на зъбен камък са щамовете на стрептококите mutans и sobrinus.

Поддържането на добра хигиена на устната кухина, която се състои в редовното изчеткване на зъбите с подходяща четка и паста за зъби, спазването на нисковъглехидратен хранителен режим и добрата хидратация предотвратяват натрупването на зъбна плака. За поддържането на отлична устна хигиена също е необходимо почистване на пространствата между зъбите с конец за зъби, като се прилага правилната техника за това, за да се избегне нараняване на венците.

Ако плаката не се отстранява своевременно и се остави да се натрупа, тя започва да се втвърдява след около 26 часа и се образува зъбен камък. Той е изграден от втвърдени анаеробни бактерии, които са здраво споени от калциеви фосфати, съдържащи се в слюнката. Зъбните камък здраво се прилепва към зъбите и се образува подобен на цимент налеп с грапава повърхност.

Този повърхностен слой осигурява идеална среда за по-нататъшно натрупване на плака и формирането на още зъбен камък. Обикновено се натрупва около основата на зъбите, в зоната малко над венците и с течение на времето пространството между венеца и емайла се увеличава и така незащитената зъбната шийка става достъпна за бактериите.

След като зъбният камък се формира, трудно може да се отстрани с обикновена четка за зъби. Конвенционалното лечение за отстраняване на зъбния камък е при зъболекар, който използва ултразвукова апаратура за премахване на зъбния камък и специални инструменти за ръчно отстраняване на остатъците от зъбния камък, които не са могли да бъдат премахнати от ултразвуковият инструмент.

Какви са симптомите

 • Раздразнени и възпаление на венците. Ако не се вземат мерки за премахването, зъбният камък до отдръпване на венците.
 • Разрушаване на зъбния емайл и появата кариес, като дентинът става идеалната храна за стрепкоките.
 • Лош дък;
 • Оцветяване на зъбния емайл, като повърхността на зъба изглежда по-жълтеникава;

Какви са причините за зъбния камък

 • Простите въглехидрати и захарта в устната кухина, които се натрупват при честа консумация на сладки храни, напитки и рафинирани въглехидрати като нишесте, тестени продукти;
 • Лоша устна хигиена – нередовното почистване на зъбите с четка и конец за зъби, позволява бактериите да се натрупват между зъбите.
 • Дехидратация или отделянето на по-малки количества слюнка например поради заболявания, които причиняват сухота в устата;
 • Тютюнопушене;
 • Диабет;

Лечение на зъбен камък и как да се предпазим от него

 • Поддържането на отлична устна хигиена, която се състои в редовното правилното изчеткване на зъбите и внимателно почистване на пространствата между зъбите с конец за зъби, като много трябва да се внимава да не се наранят венците;
 • Спазване на подходящ хранителен режим – трябва да се избягват простите въглехидрати като простата захар, произведена от захарна тръстика, и рафинираните храни;
 • Опитайте се да поддържате алкална среда в устата си. Зъбният камък се формира само в по-кисела среда. Содата за хляб може да се използва като вода за уста или направо като паста за зъби и заедно с подходящата диета ще предотврати вредната киселинност в устната кухина.
 • Почистване на зъбния камък от зъболекар, ако вече се е образувал под венците и вие не сте в състояние да го отстраните.