20 години от клонирането на овцата Доли – оправдаха ли се прогнозите

Мария
Написана от Мария юли 19, 2016 13:08

20 години от клонирането на овцата Доли – оправдаха ли се прогнозите

Акценти:

  • Клониране - методи
  • Разработване - успешни терапии
  • Проблеми - мрачни прогнози

Свързани:

Когато на бял свят се появи първият клониран бозайник – овцата Доли, това беше представяно като епохално събитие, което ще преобърне живота ни.

Клонирането на първия бозайник от клетки на възрастен индивид се превърна в значително научно постижение. Много хора тогава си мислеха, че вече е отворен пътят за разработване на нови методи за лечение на множество тежки заболявания.

Появиха се и мрачни предсказания за появата на клонирани бебета, намеса в процесите на еволюция на човека и за грозящото човечеството израждане.

20 години по-късно нито една от тези прогнози – нито песимистичните, нито оптимистичните не се оправда. Така че какво е историческото значение на клонирането на овцата Доли.

Журналисти разказват как са я видели за първи път в кошарата на изследователския център към Рослинския институт, и според тях се откроявала със своя внушителен вид – имала гъста вълна, и изобщо изглеждала някак по-внушително.

Доли била създадена от кожни клетки, взети от замразена тъкан на отдавна умряла овца. Процесът на клониране на тази клетка включвал въздействие върху нея с мощни електрически заряди, които превърнали кожната клетка в зародишна.

След това изследователи от Рослинския институт пресадили тази клетка в матката на друга овца, където се превърнала в ембрион, който бил точно генетично копие на овцата, от която била взета изходната клетка.

Раждането на овцата Доли било предшествано от 227 опита, които завършвали с неуспех – спонтанни аборти и поява на деформирани организми.

Много хора тогава се тревожеха, че няма да е далеч времето, когато и на Земята ще се появят милиони клонирани хора. Смята се, че хората ще поискат да създават собствени клонинги в търсене на безсмъртие или ще поискат да връщат към живота свои починали роднини.

Подобни мрачни прогнози едва ли не ежедневно са звучали по радиото и телевизията. Обсъждали са се най-различни теми – какво означава да бъдеш човек, ще бъдат ли клонирани организми, които са точно копие на човека, който е дал изходният генетичен материал, какъв ще бъде светът, за който ни готвят специалистите по генетика.

Групата учени от Рослинския институт, занимаващи се с проблемите на клонирането, били наясно за наличието на подобни настроения сред обществото.

И осъзнавали, че трябва да бъдат пределно откровени и честни в работата си.

Професор Уилмут и досега остава скромен учен, задачата на който е подобряване на здравето и живота на човека.

Но неговият помощник е голям ентусиаст, доктор Саймън Бест, който разработил методи за търговско използване на методите на клониране. Той е отличен оратор и знае как да продаде добра идея.

Заедно успели бързо да сменят тона на вървялата тогава дискусия сред обществото за опасностите на клонирането. И настоявали, че то ще помогне за разработването на нови методи за много неизлечими заболявания. Професор Уилмут и доктор Бест предложили термът „терапевтично клониране“.

Те предполагали, че ще успеят да разработят методи на лечение на редица кардиологични заболявания, болест на Паркинсон и ревматизъм чрез клониране на здрави клетки и създаване на тъкани, които след това ще се присаждат на пациента и ще заместват увредените органи.

Засега обаче обещанията на генетиците за разработване на нови методи за лечение с помощта на клонирани клетки не се оправдават.

Във Великобритания има изследователи, които клонират тъканите на болни хора за изучаване на заболяване и разработване на нови лекарства.

Но методи на лечение, основани на замяна на генетично дефектни клетки с клонирани, така и не са се появили.

20 години от клонирането на овцата Доли – оправдаха ли се прогнозите
4.4 (88.75%) 48 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 19, 2016 13:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи