Разбира се, планът за изследвания при планиране на бременност е индивидуален и зависи от много фактори, но сред тях има и такива, които могат да се препоръчат на всички жени.

Една от точките на задължителната програма е ултразвуковото изследване на органите на малкия таз.

Какви органи се намират в малкия таз и защо е толкова важно да се изследват? Там са разположени репродуктивните органи – матка, яйчници, маточни тръби, пикочен мехур и правото черво.

Във връзка с това, че тези структури са разположени на относително малко пространство, патологичните изменения в един орган могат да окажат влияние на функцията на съседните.

Нужна ли е подготовка за ултразвуково изследване на органите на малкия таз?

Ултразвук на малкия таз може да се проведе по 2 начина – чрез повърхността на корема – абдоминален и вътревлагалищен – трансвагинален.

• За извършване на ултразвук на малкия таз и на придатъците – яйчниците и маточните тръби, през стената на корема – абдоминално, е необходима подготовка – на първо място, пълен пикочен мехур, заради което 1-2 часа преди процедурата се препоръчва изпиването на не по-малко от 0.5 литра негазирана течност.

Пълният пикочен мехур стеснява пространството на червата, които са пълни с въздух, което позволява да се види по-ясно изображение на органите на малкия таз.

Ако това не се направи, изследването няма да бъде информативно.

Ако периодично страдате от нарушения при изхождане и подуване, то в продължение на 2 дни преди изследването е необходимо да се придържате към диета, нормализираща опразването на червата, като в състава на изпражненията не трябва да присъстват газообразуващи продукти.

При необходимост се консултирайте с лекар, необходимо ли е да приемате някакви препарати за подобряване на състава на изпражненията преди изследването.

• За по-детайлен преглед на яйчниците и матката се прилага вътревлагалищен метод, при който специален датчик се въвежда във влагалището на жените.

При този вариант, обратно, се налага пикочният мехур да е празен преди изследването, в противен случай ще закрие изображението на вътрешните полови органи.

Преди въвеждането на датчика на неговата сканираща повърхност се нанася специален провеждащ звуковите вълни гел и се поставя латексен накрайник за еднократна употреба или презерватив. Ако имате алергия към латекс, задължително съобщете това на лекар.

Какви заболявания могат да се открият с помощта на този метод на изследване?

Откриват различни патологични процеси на органите на женската репродуктивна система:

1. Вродени аномалии на развитието на матката и влагалището – откриват се при 3% от жените в репродуктивна възраст с различна гинекологична патология.

Към тях се отнасят недоразвитост на матката, когато има малки – детски, размери. Такава матка се нарича инфантилна.

Освен това се срещат седловидна, двурога или еднорога, матка с пълна или непълна преграда вътре, пълно или частично удвояване на половите органи.

2. Миома на матката – доброкачествено образувание, формирало се от мускулната тъкан на матката. При ултразвук могат да се определят размерите на възлите и мястото на тяхната локализация.

Така, например възелът може да бъде разположен в тъканта на едната от стените на матката, излизайки на външната повърхност на матката.

3. Ендометриоза – разпространение на ендометриума – вътрешния слой на матката зад пределите на кухината, маточните тръби и т.н.

За диагностика на някои форми на ендометриоза, такива като ендометриотидни образувания на яйчниците, без ултразвук е невъзможно да се мине.