5 признака, че сте „дете на Чернобил“

Мария
Написана от Мария април 28, 2016 11:25

5 признака, че сте „дете на Чернобил“

Акценти:

  • Безплодие - раждане
  • Екстремно - желание
  • Информация - желание

Свързани:

Така условно учените наричат хората, за които темата с аварията в Чернобилската атомна електроцентрала е станала толкова болезнена, че макар и лично да не ги е засягала, в детството е предизвиквала много негативни емоции.

Проверете себе си по нашите подсказки. Всеки от тези признаци може да има друг произход, но ако за вас са характерни повечето от тях, е добре да се замислите.

1. Информацията за Чернобил ви плаши и дразни

Информацията около а атомната централа се възприема като травмиращ фактор, дори и ако са минали десетилетия. Още повече, че колкото и време да минава – неприятните усещания са още по-силни, когато стане въпрос за самото произшествие.

В нашия случай – за Чернобил. Ако пък същевременно логическото мислене надделява, тогава възникват натрапчиви мисли за аварията. Обикновено се маскират под размисли за други хора.

Ако чувайки за годишнината, си представяте всичко в най-черни нюанси – ликвидатори в болницата, онкологично болни, симптоми на лъчева болест, и не можете да се откъснете от тези образи, това не е просто състрадание.

Вторият вариант е болезнената реакция при емоционалните хора, които ще избягват дразнителите, ще протестират против всяка информация. Ако бързате да превключите новинарския канал, когато стане дума за аварията в Чернобил, ако темата не ви е просто безразлична, а ви дразни вбесява, това също не е просто.

2. Преследва ви страха, че ще се разболеете от рак

Радиацията и онкологията бяха свързани веднага. Дори децата тогава разбраха какво е това рак. Проблемът е в това, че през 90-те години вече беше известно 50-годишно изследване на 100 хиляди души, преживели атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки.

Там учените стигнали до заключението, че ракът е единствената причина за повишената смъртност. Така ли е това или не, колко по-малко случаи на рак би имало, ако беше се случила аварията в Чернобил, е изчисление, с което се затрудняват, дори и учените.

Бившият съветник по радиацията на СЗО Кит Бевърсток смята, че Чернобил е станал и ще стане причина за смъртта на 60 хиляди души от рак. Но обективните рискове са едно, а фобиите не лекуват със статистика.

Според специалистите хората, които в детството психически са се травмирали от Чернобилската авария, вече са преодолели своя страх от онкологичните заболявания, и вече не го свързват с радиацията.

Страхът от изследвания, ужасът при откриване на новообразувания, потенциално способни да се изродят в злокачествени – понякога белезите и папиполимет плашат до припадък, желанието за избягване на разкази на онкологично болни, дори и ако са завършвали оптимистично.

3. Боите се от безплодие и раждане

Тази точка е за нежния пол. Първоначално се смяташе, че последствията от малки дози намаляват женската фертилност, макар и тази версия да беше по-късно опровергана.

Между впрочем и без психическа травма у младите жени се отключва древен инстинкт, който е известен и на по-малките ни братя – нежеланието за размножаване в опасни условия.

Това може да превърне в решение на жената да стане чайлдфрии – ако освен убежденията бъде примесен и много негатив, преувеличен страх от раждането или неосъзната съпротива – безплодие по неустановена причина.

4. Обичате екстремното или сте суеверни

Притегателната сила на риска – това е желание на човек да се убеди в безопасността на света и да се справя с него с леко повишена тревожност.

5. Страх от употреба на мобилни телефони

Някои хора изпитват ужас от тях, тъй като подозират, че е възможно да са източник на повишена радиоактивност.

5 признака, че сте „дете на Чернобил“
4.4 (88.11%) 37 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 28, 2016 11:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи