6 причини, поради които хората надебеляват

Калина
Написана от Калина август 11, 2015 18:50

6 причини, поради които хората надебеляват

Акценти:

  • Защо хората постоянно надебеляват?
  • Какъв е основният проблем с наднорменото тегло?
  • Защо хората не могат да контролират каква храна приемат?

Свързани:

Хората са по-дебели и по-болни от всякога. Броят на хората с наднормено тегло се е увеличил три пъти от 1980 насам и изключително бързо нараства сред децата.

Учените все още дебатират върху причината за това, но то трябва да е поради промяна в условията и околната среда, защото нашите гени не могат да се променят толкова бързо.

1. Хората ядат повече нездравословна храна от всякога – хората приемат много повече калории от преди, но това увеличение идва най-вече от полуфабрикатите и готовите храни. В началото на 20 век хората са консумирали най-вече семпли, домашно приготвени ястия. За разлика от това, през 2009 година половината от това какво ядат хората е съставено от бързи храни и полуфабрикати. Дори и това, което се готви у дома, също до голяма степен е на основата на обработените храни.

2. Консумацията на захар нараства главоломно – добавената захар е единствената най-вредна съставка в съвременните хранителни продукти. Безброй много изследвания показват, че приемането на излишна захар може да има негативен и вреден ефект върху метаболизма, който да доведе до резистентност към инсулина, натрупване на коремни мазнини, високо ниво на триглицеридите и др. Стотици са наблюденията, които доказват, че хората, които приемат повече захар са с много по-висок риск от заболяване от диабет 2, сърдечни болести и дори рак.

3. Хората напълняват значително по време на празниците – повечето хора не напълняват за ден или два. Процесът се случва бавно, с течение на години и десетилетия. Но степента на напълняване не е разпределена пропорционално през дните на годината, а пиковете са основно по празниците – времето, когато хората купуват и готвят вкусни празнични храни и ядат много повече, отколкото тялото им се нуждае. Проблемът е, че понякога те просто не могат да отслабнат. Може да качат 3 килограма, но след това да свалят само 2, което води до постепенно и трайно натрупване на мазнини и излишно тегло.

4. Затлъстяването започва с промотирането на нискомаслените храни и диети – през 20-ти век в Щатите се наблюдава епидемия от случаи на инфаркт. Много учени тогава вярват, че мазнините, особено наситените мазнини са основната причина за сърдечните заболявания (при все, че това е доказано грешна теория). Това води до появата на нискомаслените диети, които се опитват да ограничат постъпленията в организма на наситени мазнини. В интерес на истината, епидемията от затлъстяване започва по точно същото време. Разбира се, не може да бъде установена ясна връзка, но е много възможно приемането на храни, съдържащи добавена захар, която да компенсира вкусово липсващите мазнини, да доведе до масово затлъстяване.

5. Храната е по-евтина от всякога – един от факторите, който допринася за увеличаване на консумацията, е ниската цена на хранителните продукти. През последните 80 години цената на храната пада с почти 15%. На пръв поглед това изглежда добре, но е важно да се има предвид, че истинската храна е скъпа, евтина е обработената храна и полуфабрикатите. В действителност, истинската храна е толкова скъпа, че много хора не могат да си я позволят.

Хората пият повече захарни напитки и плодови сокове – мозъкът е основният орган, който е отговорен за регулирането на енергийния ни баланс. Той се грижи нито да гладуваме, нито да трупаме излишни килограми. Да, само че се оказва, че мозъкът ни не регистрира

6 причини, поради които хората надебеляват
4.5 (89.6%) 75 глас[а]

Калина
Написана от Калина август 11, 2015 18:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи