Алергия към домашен прах – спасението е съвсем близо

Мария
Написана от Мария август 7, 2015 23:40

Алергия към домашен прах – спасението е съвсем близо

Акценти:

  • Адюванти - лечение на алергии
  • Алергия към домашен прах - усложнения
  • Имунни клетки - стимулиране

Свързани:

Ако страдате от алергия към акари и домашен прах, то помощта е вече на път.

Учени от университета на щата Айова разработили ваксина, която може да се пребори с алергията към акарите в домашния прах чрез естествено изключване на отговора на организма.

Според данните, публикувани в AAPS Journal – списанието на Американската асоциация на фармацевтичните науки, при опити върху животни ваксината понижила интензивността на възпалението в белите дробове с 83%, въпреки повторните постъпвания на алергена.

Учените твърдят, че причина за този резултат е в това, че ваксината съдържа стимулатор, който изменя възпалителния отговор на алергена.

„Откритието ни се състои в това, че разработихме ваксина срещу акари, която не е била прилагана преди“ – коментира Елиъсджър Сълем, професор по фармацевтични науки в университета на щата Айова и автор на публикацията в списанието.

Акарите или домашните кърлежи са микроскопични насекоми, които се крият в матраците, диваните и другата мека домашна мебел. Според резултатите от национално представително проучване, те присъстват в 84% от домовете в САЩ, като тези данни могат да бъдат с незначителни отклонения отнесени и към България.

Според някои изследвания, домашните кърлежи, хранейки се с мъртвите кожни клетки на човека, предизвикват алергии и дихателни проблеми при 45% от хората, страдащи от бронхиална астма. Продължителното им въздействие е възможно да доведе до увреждане на белите дробове.

Лечението до сега се ограничаваше с временно облекчаване на симптомите чрез използване на инхалатори или преминаване на процедури по десенсебилизация – многократно въздействие на алергия за развитие на толерантност към него. Но тази процедура отнема много дълго време и не гарантира положителен ефект.

„Ние изследвахме нов подход към лечението на алергии към домашните кърлежи, при която специални капсулирани миниатюрни частици се вграждат в последователностите на бактериалното ДНК и които стимулират имунната система за потискане алергичния имунен отговор “ – отбелязва Питър Торн, професор по обществено здраве в университета на щата Айова.

„Нашата работа е стъпка напред за облекчаване на астмата, предизвикана от домашни кърлежи, при хора с алергия към тях.“

Ваксината, разработена в университета на щата Айова, използва естествената способност на организма да се защитава от чужди тела. Ключов момент се явява използването на адювант, който засилва способността на ваксината и се нарича CpG.

Този адювант се използва успешно във ваксина срещу рак и никога не е бил използван срещу алергични заболявания към домашни кърлежи. CpG предизвиква в организма състояние на „повишена бойна готовност“ и привежда имунните клетки в действие. Такива имунни клетки абсорбират CpG и го използват.

Това е важно, тъй като имунните клетки, абсорбиращи CpG, също се съдържат във ваксината. Комбинацията от антигена във ваксината и CpG предизвиква изменения на имунния отговор в организма, стимулирайки образуването на антитела, които неутрализират увреждащото здравето въздействие на алергените от домашните кърлежи.

Според представените данни, в лабораторните изследвания пакетът CpG-антиген с размер от 300 нанометра, в 90% от времето се е поглъщал от имунните клетки.

Учените провели такива експерименти върху мишки. Те им поставили ваксината и след 1 ден ги изложили на въздействието на алергените на домашните кърлежи в продължение на 9 дни.

В анализите, проведени от Колежа за обществено здраве към университета на Айова, ваксината срещу CpG довела до образуването на желаните антитела.

Алергия към домашен прах – спасението е съвсем близо
4.5 (90.71%) 28 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 7, 2015 23:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи