Асиметрия на зениците – болест или симптом на заболяване

Мария
Написана от Мария септември 17, 2016 11:35

Асиметрия на зениците – болест или симптом на заболяване

Акценти:

  • Зеници - асиметрия
  • Нерв - увреждане
  • Функция - нервна система

Свързани:

Очите са сензорен орган, основната задача на който е осигуряване на зрителната функция. Зеницата е кръгло отвърстие в центъра на ириса, пропускащо светлинните лъчи вътре през очната ябълка.

На всички им е известно, че при ярко осветяване зеницата става по-малка – свива се, а в тъмнината се увеличава, разширява се.

Обикновено свиването и разширяването на зениците протича синхронно, и дори при въздействие на ярка светлина на едното око, зеницата на второто също се свива.

Но съществуват множество причини, поради които симетрията на зениците се губи, и стават различни по размер. Защо възниква асиметрия на зениците и винаги ли процесът е следствие на някаква патология?

Как работи зеницата и какво може да се смята за асиметрия?

Свиването и разширяването на зеницата е под контрола на вегетативната нервна система. Така за разширението отговаря симпатиковата нервна система, а за нейното свиване – парасимпатиковата.

Следва да се отбележи, че разширяването на зеницата е възможно не само при лошо осветление, но и при ярко изразено усещане за страх, уплаха или болка.

При нормално осветление размерът на зениците е обикновено от 2 до 4 мм, в полумрак или в тъмнина се увеличава до 4-8 мм.

Разликата в диаметъра на двете зеници не трябва да превишава 0.4 мм. Ако зениците на лявото и дясното око се различават по размер, това състояние се нарича анизокория.

Физиологична и патологична асиметрия на зениците

Ако разликата в размера на лявото и дясното око не превишава 1 мм, човек може да е с диагностицирана физиологична анизокория.

Освен това при такова състояние за възстановяването на асиметрията на зениците помагат капките предназначени за тяхното разширение.

Физиологичната асиметрия на зениците може да бъде вродена. В такива случаи често дефектът е наследствен и не представлява каквато и да било опасност за здравето.

Също вродената анизокория може да бъде следствие на:

• Нарушения в развитието на очния апарат, което често се съпровожда с късогледство;
• Аномално развитие на очите и техните структури, при които остротата на зрението на лявото и дясното око може да бъде различна.

При патологична анозикория размерът на зениците е различен и остава такъв неизменно, независимо от вътрешни и външни фактори.

Асиметрия на зениците или симптом на други заболявания?

Сама по себе си асиметрията не е заболяване и не крие опасност за здравето.

Но съществената разлика на зениците по диаметър може да бъде симптом на различни неврологични и офталмологични заболявания, изискващи неотложно лечение.

Списъкът с тези заболявания е доста обширен – от увреждане на очните нерви вследствие на инсулт до тумори на главния мозък и различни посттравматични патологии.

Сред основните заболявания, един от симптомите на които е анизикория, следва да се отбележат:

• Синдром на Горнер – развиващ се вследствие на нарушение във функцията на симпатиковата нервна система. При такова заболяване разликата между зениците при нормално осветяване достига приблизително 1 мм, но при намаляване на яркостта на светлината се увеличава. Като зеницата, подложена на патологични изменения се разширява много по-бавно.

• Увреждане на нерва, който движи окото – често е следствие на травми, но също има диабетична и исхемична природа. При такава патология засегнатата зеница лошо реагира на светлината и много по-трудно се разширява.

• Вътречерепен кръвоизлие, който се съпровожда с притискане и изместване на тъканта на главния мозък.

Асиметрия на зениците – болест или симптом на заболяване
4.8 (95.83%) 24 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 17, 2016 11:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи