Очите са сензорен орган, основната задача на който е осигуряване на зрителната функция. Зеницата е кръгло отвърстие в центъра на ириса, пропускащо светлинните лъчи вътре през очната ябълка.

На всички им е известно, че при ярко осветяване зеницата става по-малка – свива се, а в тъмнината се увеличава, разширява се.

Обикновено свиването и разширяването на зениците протича синхронно, и дори при въздействие на ярка светлина на едното око, зеницата на второто също се свива.

Но съществуват множество причини, поради които симетрията на зениците се губи, и стават различни по размер. Защо възниква асиметрия на зениците и винаги ли процесът е следствие на някаква патология?

Как работи зеницата и какво може да се смята за асиметрия?

Свиването и разширяването на зеницата е под контрола на вегетативната нервна система. Така за разширението отговаря симпатиковата нервна система, а за нейното свиване – парасимпатиковата.

Следва да се отбележи, че разширяването на зеницата е възможно не само при лошо осветление, но и при ярко изразено усещане за страх, уплаха или болка.

При нормално осветление размерът на зениците е обикновено от 2 до 4 мм, в полумрак или в тъмнина се увеличава до 4-8 мм.

Разликата в диаметъра на двете зеници не трябва да превишава 0.4 мм. Ако зениците на лявото и дясното око се различават по размер, това състояние се нарича анизокория.

Физиологична и патологична асиметрия на зениците

Ако разликата в размера на лявото и дясното око не превишава 1 мм, човек може да е с диагностицирана физиологична анизокория.

Освен това при такова състояние за възстановяването на асиметрията на зениците помагат капките предназначени за тяхното разширение.

Физиологичната асиметрия на зениците може да бъде вродена. В такива случаи често дефектът е наследствен и не представлява каквато и да било опасност за здравето.

Също вродената анизокория може да бъде следствие на:

• Нарушения в развитието на очния апарат, което често се съпровожда с късогледство;
• Аномално развитие на очите и техните структури, при които остротата на зрението на лявото и дясното око може да бъде различна.

При патологична анозикория размерът на зениците е различен и остава такъв неизменно, независимо от вътрешни и външни фактори.

Асиметрия на зениците или симптом на други заболявания?

Сама по себе си асиметрията не е заболяване и не крие опасност за здравето.

Но съществената разлика на зениците по диаметър може да бъде симптом на различни неврологични и офталмологични заболявания, изискващи неотложно лечение.

Списъкът с тези заболявания е доста обширен – от увреждане на очните нерви вследствие на инсулт до тумори на главния мозък и различни посттравматични патологии.

Сред основните заболявания, един от симптомите на които е анизикория, следва да се отбележат:

• Синдром на Горнер – развиващ се вследствие на нарушение във функцията на симпатиковата нервна система. При такова заболяване разликата между зениците при нормално осветяване достига приблизително 1 мм, но при намаляване на яркостта на светлината се увеличава. Като зеницата, подложена на патологични изменения се разширява много по-бавно.

• Увреждане на нерва, който движи окото – често е следствие на травми, но също има диабетична и исхемична природа. При такава патология засегнатата зеница лошо реагира на светлината и много по-трудно се разширява.

• Вътречерепен кръвоизлие, който се съпровожда с притискане и изместване на тъканта на главния мозък.