Болки в ставите при кърмене – какви са най-често причините

Мария
Написана от Мария декември 24, 2015 10:37

Болки в ставите при кърмене – какви са най-често причините

Акценти:

  • Болки в ставите - кърмене
  • Моторика - финна
  • Колене - натоварване

Свързани:

След раждането на бебето тялото на майката не се променя мигновено – сухожилията още са отпуснати, под действието на хормоните костите на тази са все още раздалечени, освобождавайки път за преминаването на детето, мускулите на корема са разтегнати.

И като последствие стойката на жената претърпява значителни изменения, натоварването върху коленете нараства.

За съжаление, повечето млади майки не могат да се похвалят с добра физическа форма веднага след раждането, а носенето на бебето и то предимно на една ръка, и кърменето му в неудобни пози налива масло в огъня.

Негативните изменения на стойката влекат след себе си цял наръч от проблеми – някои мускули са претоварени, някои са със спазми, а пък други са отслабени.

Съседните мускули се опитват да компенсират прекомерното натоварване, като изпълняват несвойствена за тях работа и също започват да боледуват.

Болки в предмишниците

Взимайки детето си на ръце, майките прекалено много ги напрягат, тъй като прекалено много раздалечават пръстите си. Едва ли до раждането им се е налагало ежедневно да държат в ръцете си толкова тежък предмет и още повече да го фиксират в определено положение.

В условията на такова претоварване сухожилията на ръцете могат да се възпалят. В рисковата група попадат майките, които се занимават със свирене на различни инструменти, а също и с писане или рисуване, тоест чиято работа е свързана с фината моторика.

Традиционно всички заболявания на опорно-двигателния апарат се лекуват с покой. Но на младата майка такъв едва ли би бил по силите, но нещо което може да се направи е да се използва слинг – благодарение на който се разтоварват ръцете и същевременно се осигурява потребността на детето от майчина близост.

Шия

Значителното наклоняване на главата при кърмене и/или неудобната поза по време на сън могат да предизвикат болки в шията. Неправилното носене на слинга предизвиква претоварване на мускулите на раменния пояс.

Поради същата причина след раждане могат да се появят болки в раменете и в горната част на гръбнака. Обръщайте внимание на стойката ви по време на кърмене, направете си максимално удобно място за кърмене и сън.

Гръб

Може да бъде чувствителен долу, в кръста. Ако преди бременността сте имали проблеми с гърба, то е много вероятно сега те отново да напомнят за себе си. Това е така, защото мускулният пояс след раждането от отслабен, мускулите на корема са разтегнати, а това води до претоварване на кръста.

Мускулите на гърба поемат върху себе си цялата работа по поддържането на равновесие. Обикновено мускулният корсет, който обхваща нашето тяло в кръг – плюс тазовото дъно, равномерно участва в това.

На първо време след раждането мускулите на корема не се справят добре със своята функция по поддържане на стойката. Освен това мускулите на таза още не са се върнали в своето първоначално положение. На тях им е необходимо повече време, понякога до 3 години.

Носейки детето на ръце, жената се накланя назад, увеличавайки извивката на гръбнака – хиперлордоза, слага детето върху себе си в опит да свали натоварването от ръцете си.

Тази поза предизвиква цяла каскада от проблеми в долната част на тялото. В тази ситуация помага съзнателното изправяне на стойката – тоест, когато усети, че се е навела, жената заема правилна стойката, правилното носене на слинга на двете рамене, укрепване на мускулния корсет.

Болки в ставите при кърмене – какви са най-често причините
4.6 (91.54%) 52 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 24, 2015 10:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи