След раждането на бебето тялото на майката не се променя мигновено – сухожилията още са отпуснати, под действието на хормоните костите на тази са все още раздалечени, освобождавайки път за преминаването на детето, мускулите на корема са разтегнати.

И като последствие стойката на жената претърпява значителни изменения, натоварването върху коленете нараства.

За съжаление, повечето млади майки не могат да се похвалят с добра физическа форма веднага след раждането, а носенето на бебето и то предимно на една ръка, и кърменето му в неудобни пози налива масло в огъня.

Негативните изменения на стойката влекат след себе си цял наръч от проблеми – някои мускули са претоварени, някои са със спазми, а пък други са отслабени.

Съседните мускули се опитват да компенсират прекомерното натоварване, като изпълняват несвойствена за тях работа и също започват да боледуват.

Болки в предмишниците

Взимайки детето си на ръце, майките прекалено много ги напрягат, тъй като прекалено много раздалечават пръстите си. Едва ли до раждането им се е налагало ежедневно да държат в ръцете си толкова тежък предмет и още повече да го фиксират в определено положение.

В условията на такова претоварване сухожилията на ръцете могат да се възпалят. В рисковата група попадат майките, които се занимават със свирене на различни инструменти, а също и с писане или рисуване, тоест чиято работа е свързана с фината моторика.

Традиционно всички заболявания на опорно-двигателния апарат се лекуват с покой. Но на младата майка такъв едва ли би бил по силите, но нещо което може да се направи е да се използва слинг – благодарение на който се разтоварват ръцете и същевременно се осигурява потребността на детето от майчина близост.

Шия

Значителното наклоняване на главата при кърмене и/или неудобната поза по време на сън могат да предизвикат болки в шията. Неправилното носене на слинга предизвиква претоварване на мускулите на раменния пояс.

Поради същата причина след раждане могат да се появят болки в раменете и в горната част на гръбнака. Обръщайте внимание на стойката ви по време на кърмене, направете си максимално удобно място за кърмене и сън.

Гръб

Може да бъде чувствителен долу, в кръста. Ако преди бременността сте имали проблеми с гърба, то е много вероятно сега те отново да напомнят за себе си. Това е така, защото мускулният пояс след раждането от отслабен, мускулите на корема са разтегнати, а това води до претоварване на кръста.

Мускулите на гърба поемат върху себе си цялата работа по поддържането на равновесие. Обикновено мускулният корсет, който обхваща нашето тяло в кръг – плюс тазовото дъно, равномерно участва в това.

На първо време след раждането мускулите на корема не се справят добре със своята функция по поддържане на стойката. Освен това мускулите на таза още не са се върнали в своето първоначално положение. На тях им е необходимо повече време, понякога до 3 години.

Носейки детето на ръце, жената се накланя назад, увеличавайки извивката на гръбнака – хиперлордоза, слага детето върху себе си в опит да свали натоварването от ръцете си.

Тази поза предизвиква цяла каскада от проблеми в долната част на тялото. В тази ситуация помага съзнателното изправяне на стойката – тоест, когато усети, че се е навела, жената заема правилна стойката, правилното носене на слинга на двете рамене, укрепване на мускулния корсет.