Отдавна сте навършили 25 години, но все пак не сте доволни от ръста си и желаете да го увеличите? Как можете да го направите, ще разкажем в настоящата статия, а също ще споделим и упражнения, които ще ви помогнат да пораснете, без да излизате от дома?

Всички ние знаем от часовете по биология в основното и средното училище, че човек расте до определена възраст – момичетата до 18 години, а момчетата до 24. След тази възраст ръстът спира. А възможно ли е да се порасне и след 25 години? За да си отговорим на този въпрос, е необходимо да се запознаем със самия процес на увеличаване на ръста.

Защо ние растем?

Човек расте чрез увеличаване на дължината на костите. И този процес продължава до пълното затваряне на зоните за растеж на костите – хрущялни зони в гръбнака и по краищата на тръбните кости. Докато в тези участъци има некалцирана тъкан, то е възможно и значително увеличаване на дължината под въздействието на хормоните.

Когато с възрастта хрущялните зони калцират, то това препятства и по-нататъшния растеж.

В крайна сметка се оказва, че не е възможно човек да порасне след 25-годишна възраст за сметка на увеличаването на дължината на костите, а само с помощта на хирургична интервенция, която е изключително болезнена, тъй като дългите кости на краката се чупят, след което се раздалечават, колкото е възможно, за да зараснат и след това отново и отново, докато се постигне желаната дължина на тялото.

Но пък разтягането на тялото, като по този начин се добавят няколко допълнителни сантиметра, е напълно реалистично. И най-важното – не е изобщо трудно.

Как да увеличите ръста си?

Постигането на удължаване на тялото е възможно за сметка на разтягане на междупрешленните дискове. Всичко това се дължи на факта, че гръбначният стълб на човека се състои от 24 прешлена, сакрум и опашна кост. Между прешлените се намират хрущялните дискове, които поемат и омекотяват натоварването и осигуряват гъвкавостта на гръбнака, тъй като се състоят от подобна на хрущялната тъкан. А ако това е хрущял, то това означава, че може да се разтегне, което да доведе до увеличаване на дължината на торса.

Всъщност повечето хора са по-ниски с между 2 и 6, а дори и повече сантиметра, от своя максимален ръст. Вина за това има гъбестата структура на дисковете между прешлените, които се притискат под действието на голямото натоварване, което се оказва върху гръбначния стълб, например поради неправилната стойка на тялото, вдигането на тежести над главата.

Поради тази причина, ако започнете редовно да правите упражнения за разтягане на гръбнака, то вашият ръст няма да остане постоянен, ако не ходите изправени, не спрете да вдигате тежести над главата и не укрепите мускулите на торса.

С колко сантиметра може да бъде увеличен ръстът?

Нека да пресметнем. Общо гръбначният стълб има 23 хрущялни диска между прешлените. Ако разтегнете всеки от тях общо с 3 мм, то общо ще увеличите ръста си с 7 сантиметра. Не е зле нали?

Съществуват много голям брой упражнения за разтягане на гръбнака, но най-простото и ефективното, с което можете да започнете е висенето на лост. От вас се изисква само да повисите на лоста за 15-30 секунди. Цялата останала работа я върши силата на тежестта. Препоръчва се да се правят по 2-3 такива серии дневно.