Бругиоза

Мария
Написана от Мария февруари 20, 2015 20:27

Бругиоза

Акценти:

  • Бругиоза
  • Симптоми
  • Лечение
  • Причинител

Свързани:

Бругиозата представлява паразитно заболяване, което се предизвиква от нишковидни глисти – филарии, ларвите на които се разпространяват хематогенно, а полово зрелите хелминти засягат лимфната система.

Какви са причините?

Причинител на заболяването представлява Brugia malayi – хелминт нематод, имащ удължена нишковидна форма като тялото му се стеснява към краищата. Дължината на паразитите е 22-100 мм, ширината му е 0.1-0.3 мм.

Развитието на филариите се осъществява със смяна на гостоприемниците като крайният на Brugia malayi е човекът и някои видове маймуни. Междинни гостоприемници са различните видове комари от следните родове Culex, Aedes, Mansonia, Anopheles. Полово зрелите филарии паразитират в лимфните възли и съдове.

Женските паразити раждат ларви, наречени микрофиларии, които в човешкия организъм не се изменят морфолигически и не нарастват. Микрофилариите са със средна дължина 0.127-0.32 мм, а на ширина достигат 0.005-0.1 мм.

Те паразитират в кръвоносната система.
Brugia malayi се срещат в Китай, Индия, Индонезия, на Корейския полуостров, Япония, Малайзия и на Филипините.

Съществуват 2 щама на Brugia malayi – периодичен и субпериодичен. Периодичната разновидност разновидност се среща по-често, от нея човек може да се зарази в близост до оризовите плантации, а със субпериодичната – в горите.

Освен хората Brugia malayi може да засегне и котки. В Индонезия е по-разпространен друг причинител на паразитоза – Brugia timori.
Периодичният щам Brugia malayi е способен да осъществява инвазии само при човека, докато субпериодичния се среща и при маймуни.

И двата щама Brugia malayi се характеризират с нощни пикове на снасянето на микрофиларии, но при периодичния щам това се наблюдава значително по-рядко.

Полово зрелите филарии са способни да паразитират в човешкия организъм много дълго време – до 12 години, а по някои данни дори до 17 години, а микрофилариите около 12 месеца.

Какви са симптомите?

Алергични проявления обикновено се наблюдават около 3 месеца след първоначалното опаразитяване. Микрофиларии се откриват в кръвта не по-рано от 9 месеца. Заболяването започва с различни алергични проявления.

По кожата, особено по ръцете се появяват болезнени лезии от типа на ексудативната еритема, увеличават се лимфните възли в слабинните области, на шията и в подмишниците, често възникват болезнени лимфагити, фуникулит, орхоепидидимит, синовит, прогресиращ до фиброзна анкилоза, при жените обикновено се развива мастит.

При продължително и рецидивиращо протичане на фуникулит и на орхоепидидимит възниква хидроцеле. Характерни са също така покачване на телесната температура до фебрилни нива, не рядко се развива бронхиална астма и бронхопневмония.

2-7 години след опаразитяването заболяването преминава във втори стадий, който се характеризира основно със засягането на кожните и дълбоките лимфни съдове с развитие на варикозни разширения, нарушаване на движението на лимфната течност, компрометиране на целостта на лимфните съдове.

Появяват се болезнени лимфангити с регионални лимфаденити. В същото време в продължение на няколко при опаразитения се наблюдават изразени явления на обща интоксикация на фона на висока телесна температура.

Често болния повръща, а понякога е възможно изпадането в състояние на делириум. Пристъпът обикновено завършва с обилно отделяне на пот. В резултат на нарушаване на целостта на лимфните възли се наблюдава изтичане на лимфна течност и намаляване на интензивността на лимфаденита.

Лечение на бругиоза

При това заболяване за унищожаване на достигналите полова зрялост филарии е препоръчително да се прилага албеданзол – антихелминтен препарат с широк спектър на действие в съчетание с ивермектин.

Бругиоза
4.6 (92.82%) 39 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 20, 2015 20:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи