Бульон – повече вреден или полезен

Мария
Написана от Мария януари 25, 2018 21:40

Бульон – повече вреден или полезен

Акценти:

  • Пилешки бульон - полезен
  • Възстановяване - вреден
  • Добавки - съдържание

Свързани:

Познатият ни от деца пилешки бульон, който са ни давали, когато сме болни, може не само да възстановява организма.

От пилешки бульон досега никой не е умирал, но е трудно да се разбере, дали повече вреди или помага.

1. Затлачва черния дроб и дебелото черво

За начало следва да обясним, че в процеса на приготвяне от месо – било то пилешко, телешко или свинско, във водата изтичат множество вредни вещества.

Например, антибиотика тетрациклин, който се използва в птицефермите, напълно се абсорбира и остава във водата след 30-минутно варене.

Възможно е в миналото бульонът да е могъл да се смята за полезна храна, тъй като и пилетата и едрия рогат добитък са получавали единствено натурална храна.

А сега с цел по-бързо наддаване на килограми животните се хранят с всичко, каквото попадане – от обикновени минерални добавки до огромни дози витамини и хормони.

Изследванията, които през последните години учените от много европейски страни провеждат, показват, че в бульоните могат да се съдържат, дори и тежки метали.

И колкото по-дълго се вари бульона, толкова по-гъст и концентриран става и толкова повече вреди на човека. Освен това има още няколко неприятни особености на тази тежка храна.

Бульонът далеч невинаги помага на болния, а понякога, дори предизвиква нови проблеми.

Мнението, че бульонът може да предизвика заболявания на черния дроб е наистина вярно.

Проблемът е, че течният пилешки бульон много бързо се абсорбира и черният дроб не успява да го преработи.

Така, от една страна това може да предизвика затлачване на основния филтър на човешкия организъм, а от друг – неблагоприятно се отразява на червата, и на другите органи, където попада неочистена течност.

Освен това разрежда стомашния сок и понижава киселинността.

Но вредата от бульона е силно преувеличена.

Възстановяване на силите с помощта на това ястие все пак е възможно, тъй като при някои чревни инфекции храната просто не се смила.

Организмът не приема твърди, охладени и сурови храни, които предизвикват болка в стомаха, и дори пристъп на гадене.

Обед без супа – нонсенс

Вареното месо, първо е много по-безопасно от пърженото, тъй като във водата от него излиза огромна част от вредните вещества.

Второ изяждането на месото по-малко вреди на организма, отколкото употребата на бульон.

Въпреки това далеч не всяка домакиня е готова да се откаже да прави бульон за своето семейство.

Някои специалисти и до днес са убедени, че супа трябва да се яде задължително.

Проблемът е, че в бульона, както и във всяка супа, се съдържат вещества, възбуждащи и активизиращи функцията на храносмилателните жлези, като се повишава усвояемостта на храната.

Според диетолози, все пак могат да се избегнат отравянията на организма, които може да предизвика бульона.

Най-важното е правилно да се подходи към въпросите на приготвянето:

• По-добре е да се използва само месо от сигурни източници

Ако имате роднини на село, може би най-добрият вариант е да си закупите месо директно от тях.

Разбира се, това не е гаранция за безопасност, но във всеки случай няма да съдържа добавките, които се дават на птиците във фермите – хормони и антибиотици.

• Бульонът трябва да се вари до третата вода

Тоест първият път – да кипне и след 5-10 дни да се залее с нова вода.

Бульон – повече вреден или полезен
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария януари 25, 2018 21:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи