Познатият ни от деца пилешки бульон, който са ни давали, когато сме болни, може не само да възстановява организма.
От пилешки бульон досега никой не е умирал, но е трудно да се разбере, дали повече вреди или помага.
1. Затлачва черния дроб и дебелото черво
За начало следва да обясним, че в процеса на приготвяне от месо – било то пилешко, телешко или свинско, във водата изтичат множество вредни вещества.
Например, антибиотика тетрациклин, който се използва в птицефермите, напълно се абсорбира и остава във водата след 30-минутно варене.
Възможно е в миналото бульонът да е могъл да се смята за полезна храна, тъй като и пилетата и едрия рогат добитък са получавали единствено натурална храна.
А сега с цел по-бързо наддаване на килограми животните се хранят с всичко, каквото попадане – от обикновени минерални добавки до огромни дози витамини и хормони.
Изследванията, които през последните години учените от много европейски страни провеждат, показват, че в бульоните могат да се съдържат, дори и тежки метали.
И колкото по-дълго се вари бульона, толкова по-гъст и концентриран става и толкова повече вреди на човека. Освен това има още няколко неприятни особености на тази тежка храна.
Бульонът далеч невинаги помага на болния, а понякога, дори предизвиква нови проблеми.
Мнението, че бульонът може да предизвика заболявания на черния дроб е наистина вярно.
Проблемът е, че течният пилешки бульон много бързо се абсорбира и черният дроб не успява да го преработи.
Така, от една страна това може да предизвика затлачване на основния филтър на човешкия организъм, а от друг – неблагоприятно се отразява на червата, и на другите органи, където попада неочистена течност.
Освен това разрежда стомашния сок и понижава киселинността.
Но вредата от бульона е силно преувеличена.
Възстановяване на силите с помощта на това ястие все пак е възможно, тъй като при някои чревни инфекции храната просто не се смила.
Организмът не приема твърди, охладени и сурови храни, които предизвикват болка в стомаха, и дори пристъп на гадене.
Обед без супа – нонсенс
Вареното месо, първо е много по-безопасно от пърженото, тъй като във водата от него излиза огромна част от вредните вещества.
Второ изяждането на месото по-малко вреди на организма, отколкото употребата на бульон.
Въпреки това далеч не всяка домакиня е готова да се откаже да прави бульон за своето семейство.
Някои специалисти и до днес са убедени, че супа трябва да се яде задължително.
Проблемът е, че в бульона, както и във всяка супа, се съдържат вещества, възбуждащи и активизиращи функцията на храносмилателните жлези, като се повишава усвояемостта на храната.
Според диетолози, все пак могат да се избегнат отравяния на организма, които може да предизвика бульона.
Най-важното е правилно да се подходи към въпросите на приготвянето:
• По-добре е да се използва само месо от сигурни източници
Ако имате роднини на село, може би най-добрият вариант е да си закупите месо директно от тях.
Разбира се, това не е гаранция за безопасност, но във всеки случай няма да съдържа добавките, които се дават на птиците във фермите – хормони и антибиотици.
• Бульонът трябва да се вари до третата вода
Първо, бульонът завира и след 5-10 минути се добавя нова вода.