Познатият ни от деца пилешки бульон, който са ни давали, когато сме болни, може не само да възстановява организма.

От пилешки бульон досега никой не е умирал, но е трудно да се разбере, дали повече вреди или помага.

1. Затлачва черния дроб и дебелото черво

За начало следва да обясним, че в процеса на приготвяне от месо – било то пилешко, телешко или свинско, във водата изтичат множество вредни вещества.

Например, антибиотика тетрациклин, който се използва в птицефермите, напълно се абсорбира и остава във водата след 30-минутно варене.

Възможно е в миналото бульонът да е могъл да се смята за полезна храна, тъй като и пилетата и едрия рогат добитък са получавали единствено натурална храна.

А сега с цел по-бързо наддаване на килограми животните се хранят с всичко, каквото попадане – от обикновени минерални добавки до огромни дози витамини и хормони.

Изследванията, които през последните години учените от много европейски страни провеждат, показват, че в бульоните могат да се съдържат, дори и тежки метали.

И колкото по-дълго се вари бульона, толкова по-гъст и концентриран става и толкова повече вреди на човека. Освен това има още няколко неприятни особености на тази тежка храна.

Бульонът далеч невинаги помага на болния, а понякога, дори предизвиква нови проблеми.

Мнението, че бульонът може да предизвика заболявания на черния дроб е наистина вярно.

Проблемът е, че течният пилешки бульон много бързо се абсорбира и черният дроб не успява да го преработи.

Така, от една страна това може да предизвика затлачване на основния филтър на човешкия организъм, а от друг – неблагоприятно се отразява на червата, и на другите органи, където попада неочистена течност.

Освен това разрежда стомашния сок и понижава киселинността.

Но вредата от бульона е силно преувеличена.

Възстановяване на силите с помощта на това ястие все пак е възможно, тъй като при някои чревни инфекции храната просто не се смила.

Организмът не приема твърди, охладени и сурови храни, които предизвикват болка в стомаха, и дори пристъп на гадене.

Обед без супа – нонсенс

Вареното месо, първо е много по-безопасно от пърженото, тъй като във водата от него излиза огромна част от вредните вещества.

Второ изяждането на месото по-малко вреди на организма, отколкото употребата на бульон.

Въпреки това далеч не всяка домакиня е готова да се откаже да прави бульон за своето семейство.

Някои специалисти и до днес са убедени, че супа трябва да се яде задължително.

Проблемът е, че в бульона, както и във всяка супа, се съдържат вещества, възбуждащи и активизиращи функцията на храносмилателните жлези, като се повишава усвояемостта на храната.

Според диетолози, все пак могат да се избегнат отравяния на организма, които може да предизвика бульона.

Най-важното е правилно да се подходи към въпросите на приготвянето:

• По-добре е да се използва само месо от сигурни източници

Ако имате роднини на село, може би най-добрият вариант е да си закупите месо директно от тях.

Разбира се, това не е гаранция за безопасност, но във всеки случай няма да съдържа добавките, които се дават на птиците във фермите – хормони и антибиотици.

• Бульонът трябва да се вари до третата вода

Първо, бульонът завира и след 5-10 минути се добавя нова вода.