Бяла акула

Мария
Написана от Мария януари 24, 2015 08:39

Бяла акула

Акценти:

  • Месо от бяла акула
  • Хранителна стойност
  • Полезни свойства
  • Рискове, свързани с употребата на този вид месо

Свързани:

Почти всички хора знаят какво представлява голямата бяла акула, но малцина са наясно, че тя има и друго название кархародон. Това е не само най-голямата акула, но и най-кръвожадният представител на този род.

Възрастният индивид може да достигне до 8 метра. Много хора наричат тази риба „бяла смърт“, защото тези хищници често атакуват плувци.

Акулата обитава умерено хладните и топлите вода на Световния океан и плува на дълбочина до 30 метра. Гръбнакът на тази хищна риба не е бял, а по-скоро сив, но понякога е и синьо-сив.

Коремът ѝ е почти бял, а гръбната и перка е черна. Само най-големите акули са с синьо-бял цвят.

Любимата храна на бялата акула са морските котки, които обитават океанските води в близост до Южна Африка. По-малките индивиди ловуват малки риби като риба тон, новородени делфини или костенурка.

Но когато бялата акула достигне размер от 3 и над 3 метра започва да се храни с по-големите обитатели на океана.

Следва да се отбележи, че месото на бялата акула е сред бързо развалящите се. Затова е важно да се премахне главата и тялото нарязано не по-късно от 7 часа след улавянето.

След това се осолява, маринова или просто замразява. Обработеното месо може да се съхранява доста дълго време в хладилник.

Хранителна стойност на 100 грама месо от бяла акула

• Белтъчини – 45.6 грама;
• Мазнини – 8.1 грама;
• Въглехидрати – 0;
• Вода – 6.1 грама;
• Енергийна стойност – 130 килокалории;

Суровото месо от акула се отличава с повишено съдържание на белтъчини и мазнини – 130 килокалории на 100 грама, а това от акулата катран – 142 килокалории.

Калоричността на месото от акула, изпечено в панировка – 228 килокалории. Като храна годна за човешка консумация месото от акула е мазно и не се препоръчва да се консумира в големи количества от хората, които страдат от излишно тегло.

Полезни свойства

Както и във всяка друга океанска риба в месото от акула се съдържа огромно количество макро и микроелементи. Те формират комплекс от хранителни вещества, които съставляват живата протоплазма на клетките.

Тази хранителна съвкупност е изключително важна, тъй като нормализира функциите на всички органи и системи на човешкото тяло. В месото от акула се съдържат витамини от група А и В, а също и мед, фосфор, калциеви соли и йод.

Черният дроб от бяла акула представлява истинска подвижна природна аптека. Това е названието, което са му дали много специалисти. Това е свързано с факта, че в този орган на акулата присъстват такива важни вещества като алкиглицерол и сквален.

На повечето от нас вероятно е известно, че последният е естествен антибиотик, който много наподобява на ампицилин, но е много по-силен. Друга разлика е, че скваленът не предизвиква никакви странични ефекти.

Лечението с препарати, създадени на основата на това вещество, водят до пълното елиминиране на възпаленията, инфекциите и дори най-устойчивите видове гъбички.

Алглицеролът е имуностимулатор и при това много ефективен. Това съединение спомага за унищожаването на раковите клетки, бактериите, вирусите, а също и нормализира функцията на кръвоносната система.

Противопоказания

Според научните изследвания месото на бялата акула е податливо към натрупване на живак. Очевидно е, че консумацията на такова месо би нанесло колосална вреда на здравето.

Особено чувствителни към замърсено с живак месо са бъдещите майки и в периода на кърменето на новороденото. Високото съдържание на този метал оказва негативно въздействие на развиващите се мозъчни клетки на растящото бебе.

Бяла акула
4.6 (91.03%) 58 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 24, 2015 08:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи