Круша е название на дърво или храст и на едноименните им плодове. То е едно от най-отдавна култивираните овощни дървета от човека.

За първи път крушата е била спомената още в древността – била е култивирана за първи път в Китай, като след това е попаднала в Персия, а оттам в Гърция и Римската империя.

Към момента са известни хиляди сортове круши, които се отглеждат в регионите с топъл и умерен климат по целия свят.

Крушата е плод със средни размери и по форма наподобява на електрическа круша, но се срещат и сортове с кръгла форма. Месестата част на зрелите круши е сочна и деликатна с характерен аромат и сладък вкус.

Колкото по-силна е миризмата на плода, толкова повече витамини и други полезни вещества има в него.

Хранителна стойност на 100 грама круша

• Белтъчини – 0.4 грама;
• Мазнини – 0.3 грама;
• Въглехидрати – 10.5 грама;
• Минерални соли – 0.6 грама;
• Вода – 85 грама;
• Калоричност – 42 килокалории;

Крушата е нискокалорична храна, тъй като в 100 грама от този плод се съдържат само 42 килокалории, поради това няма как да нанесе съществена вреда на фигурата.

Въпреки това калоричността на сушената круша е 270 килокалории на 100 грама. Макар че в този вид плодът е с по-висока хранителна стойност заради високото съдържание на въглехидрати в него, прекомерната му консумация може да предизвика затлъстяване.

Полезни свойства

В крушата се съдържа огромно количество полезни вещества – растителни влакна, захароза, глюкоза, фруктоза, каротин, фолиева киселина, манган, желязо, йод, мед, калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, цинк, флуор, мобилден, пектин и органични киселини. Витамини А, В1, В2, В3, В5, В6, В9, С, Е, Р, а също и дъбилни вещества.

Крушите от хилядолетия са се използвали в народната медицина за лечение на простатит. Няколко дни след започването на консумацията на компот от круши при това заболяване се наблюдава съществено отслабване на симптомите на възпаление на простатата.

А когато компотът от този плод се приема продължително време, то тогава настъпва пълно оздравяване.

Дори е препоръчително мъжете, навършили 50-годишна възраст да си приготвят компот от круши, за да могат до пролетта да пият компот от тях.

Желателно е също и пиенето на сок от круши за тази цел е необходимо снабдяването със сушени круши. Това представлява не само метод за лечение, но и профилактика на болестите на простатната жлеза.

Крушите се използват като антимикробно средство, тъй като те създават неблагоприятна среда за болестотворните бактерии.

В крушовите плодове се съдържат органични киселини, които заедно със солната стомашна киселина подкисляват храната, която се намира в стомаха, като по този се ускорява нейното смилане. Пектинът и дъбилните вещества, намиращи се в крушите, намаляват подвижността на бактериите.

Крушовите плодове съдържат естественият антибиотик арбутин, унищожаващ микробите. Антимикробните свойства на крушите въздействат на чревната флора и на микроорганизмите, предизвикващи възпалителни заболявания на бъбреците и на пикочния мехур. Дивите круши са по-ефективни бактерицидно средство.

Тъй като в крушите фруктозата е повече, отколкото глюкозата /а както е известно фруктозата не изисква за усвояването си инсулин /, тези плодове са полезни при нарушена функция на задстомашната жлеза.

Поради това пресните и сушени круши, а също и напитките от тях, се включват в хранителните режими на хората, страдащи от диабет и затлъстяване.