Чума уби 40 души в Мадагаскар

Калина
Написана от Калина ноември 28, 2014 10:13

Чума уби 40 души в Мадагаскар

Акценти:

  • Опасна ли е чумата?
  • Какви видове чумна болест има?
  • Как протича болестта чума?

Свързани:

Огнище на чума в Мадагаскар уби 40 души, съобщи Световната здравна организация, предупреждавайки, че болестта може да се разпространи бързо в страната. Първата жертва беше идентифицирана на 31 август в района западно от столицата. Заразеният там почина три дни по-късно.

До средата на ноември са били потвърдени 119 случая на заразени с чума, като два процента от тях се дължат на белодробен щам – едно от най-опасните инфекциозни заболявания с много висок процент на смъртност.

Чумата засяга предимно плъхове и се разпространява чрез бълхи, но хората могат да се заразят с болестта, ако са ухапани от заразена бълха. Положението в Мадагаскар е още по-тревожно, тъй като бълхите в страната имат висока степен на устойчивост на инсектициди, предупреди Световната здравна организация.

Чумата е заразна болест, която обичайно се причинява от бактерията Yersinia pestis. Предава се по три основни начина.

Единият е дихателен, като при него бактерията на чумата попада след вдишване в белите дробове. Тя се разпространява във въздуха от кашлицата на заразени с чума и по-рядко чрез прах. Чумата се предава и по хранителен път, когато бактериите попаднат в устата със заразена вода или храна.

Заразата се предава на храната, след като е пипана от болни хора, или пък е полазена или нагризана от заразени гризачи. Водата се заразява, ако в нея попаднат фекални води, заразени с бактерията, или ако вътре са плували заразени гризачи. Прекият път на предаване на заразата е от ухапване от заразени насекоми, обикновено бълхи.

Когато те смучат кръв от чумно болен, те поемат и бактериите. Те се размножават в хитиновото предстомахче на насекомото, запушват го и бълхата отново огладнява, опитавйки се да смуче още кръв. Тъй като е със запушено предстомахче, тя повръща кръвта, заедно с чумните бактерии, обратно в раната. Най-рискови за предаване на чума са плъховите бълхи.

Заболяването протича в няколко форми. Едната е кожна, като се образува пъпка след ухапване от бълха. Възможно е да изчезне по естествен път, но в 99 на сто от случаите заразата прераства в т. нар. бубонна форма на чумата, когато бактерията достига до лимфните възли. Там тя се размножава, възлите се възпаляват и подуват и ако заболяването не се лекува, в 90 на сто от случаите причинява смърт.

Чумата може да има и чревна форма, ако заразяването стане чрез храна. Бактерията прониква през стените на червата и се размножава вътре в тях. При тази форма на болестта смъртността е тотална и в историята не е описан случай на оцелели без лечение.

Белодробната чума се развива след вдишване, или пък вторично, когато инфекцията е в съседните лимфни възли. Бактерията се размножава в белодробните алвеоли и ги разрушава.

Самата белодробна инфекция се развива много бързо – до два часа след заразяването. Понякога тя започва с белодробен кръвоизлив, когато бактериите са рязали стената на кръвоносън съд в белия дроб. В някои случаи този кръвоизлив може да доведе до смърт.

Ако не се лекува, чумата убива в срок от минути до няколко часа след първите симптоми. Необходимо е лечение с комбинирани мощни и действащи бързо антибиотици.

Чумата може да има и септична форма – при чревната и бубонната чума бактериите навлизат в кръвта и чрез нея се разпространяват в организма. Дори и при лечение, прогнозата е безнадеждна и болните умират.
От Средновековието има три чумни епидемии, при които са починали 200 милиона души. През XIV век от чума умира една трета от населението в Европа.

Макар да се смята, че за чумата има лечение и съвременният начин на живот я изключва, много хора умират всяка година в по-бедните държави по света. За съжаление, има антибиотици, към които щамовете на чумата са резистентни.

Чума уби 40 души в Мадагаскар
4.4 (88.44%) 45 глас[а]

Калина
Написана от Калина ноември 28, 2014 10:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи