Защо носим слънчеви очила у дома по тъмно? А защо не сваляме контактните лещи, когато влизаме под душа? Истината е, че дори и действия, които изглеждат напълно безвредни, може да причинят на очите ви повече щети, отколкото осъзнавате, казва д-р Томас Стайнман, говорител на Американската академия по офталмология.

"Когато става въпрос за вашето зрение, превенцията е ключова", обяснява той. "Всичко, което е необходимо, за да се предотвратят основни проблеми, е да направите няколко малки, прости и лесни стъпки.

В противен случай, можете да се окажете с проблеми, които не са толкова лесно разрешими и дори могат да доведат до слепота. Попитахме няколко авторитетни офталмолози кои са най-честите грешки, които правим със зението си.

1. Не носим слънчеви очила през зимата

Хората рядко носят слънчеви очила през зимата, макар ултравиолетовите лъчи да достигат Земята и в това време на годината. Дори отразявайки се в снега и леда, те увеличават общата си експозиция. "UV лъчите може да причинят меланоми и карциноми на клепачите, да доведат до проблеми като катаракта и дегенерация на макулата," казва д-р Кристофър Рапуано, началник на сектора за изследвания на роговицата в болницата Wills Eye във Филаделфия. Той препоръчва да се носят очила дори и в облачните дни.

2. Триенето на очите

Може би няма да ослепеете, ако понякога разтърквате очи, за да изтласкате мигла или частица прах, но ако го правите редовно, не е зле да прекъснете този навик, казва Рапуано. "Хроничното избърсване или триене очите увеличава шансовете за кератоконус, което означава изтъняване на роговицата", обяснява той.

Състоянието дори може да наложи хирургична намеса. Неговият съвет? Ако имате дразнител в окото, използвайте изкуствени сълзи или просто чешмяна вода.

3. Капки против зачервяване на очите

Ако понякога поради алергия използвате тези капки, които свиват кръвоносните съдове в окото, не е страшно. Опасно е, ако ги използвате ежедневно, тъй като очите ви се пристрастяват, казва Рапуано.

Те ще се нуждаят от повече и все повече капки, а ефектът им ще трае все по-кратко. Ако обаче имате зачервяване на очите, което продължава повече от един или два дни, потърсете съвет от вашия лекар.

4. Вземане на душ с контактните лещи

Всяка вода от чешмата, басейна или дъжда може да съдържа акант-амеба, която, ако се залепи за лещите ви, може да разяде роговицата на окото и в крайна сметка да доведе до слепота.

Или дезинфекцирайте лещите си след къпане и плуване, или ги изхвърлете и поставете нов чифт след излизане от водата. И никога не използвайте чешмяна вода за изплакване на вашите лещи.

5. Спане с контактни лещи

Спането с контактни лещи увеличава риска от заразяване между пет и десет пъти, казва Стайнман. Това е така, защото по време на сън с контактни лещи микробите се задържат по-дълго между тях и очите и могат да доведат до проблеми. Намаленият въздушен поток също намалява способността на окото да се бори с инфекциите, добавя специалистът.

6. Не сменяте навреме контактните лещи

Ако носите лещите за дневна употреба, сменяйте ги всеки ден. Ако са месечни, подменяйте ги веднъж месечно. "Винаги съм изненадан от това колко много хора казват, че сменят лещите си, чак когато старите започват да ги притесняват", казва Стайнман.

Дори и да сте претенциозни към дезинфекционния разтвор, лещите действат като магнит за микроби и мръсотия, обяснява той. А това увеличава риска от инфекция. Дезинфекцирайте лещите си след всяко използване, сменяйте ги, както е указано от производителя.