Чушки

Мария
Написана от Мария януари 25, 2015 08:04

Чушки

Акценти:

  • Чушки
  • Хранителна стойност
  • Полезни свойства
  • Противопоказания

Свързани:

Чушките, чието официално наименование е сладък пипер, са едногодишно тревисто растение от семейство Картофови. Плодовете му са многосеменни, с червен, оранжев, жълт и кафяв цвят и с разнообразни форми и размери – 0.25 до 190 грама.

В България са най-разпространени червените и зелените чушки. В див вид това растение се среща в тропическите райони на Америка, който континент всъщност е и неговата родина.

Но се отглежда в южните умерени, субтропичните и тропичните географски ширини във всички региони по света.

Хранителен състав за 100 грама нарязани сурови чушки

• Калоричност – 20.13 килокалории;
• Въглехидрати – 4.7 грама;
• Захари – 2.7 грама;
• Растителни влакна – 2.02 грама;
• Белтъчини – 0.67 грама;

Полезни свойства

В сладкия пипер се съдържат витамини С, В1, В2, В9, Р, РР и каротин, поради това хората, страдащи от депресия, захарен диабет, а също и при влошаване на способностите за запаметяване, безсъние, отпадналост, трябва да включат този зеленчук в ежедневното си меню. По количество на витамин С чушките превъзхождат лимоните и касиса.

Аскорбиновата киселина в съчетание с големи количества витамин Р способства за укрепването на кръвоносните съдове и намалява риска от компрометиране на техните стени.

Поради високото съдържание на минерални соли на калий, а също и на калций, магнезий, натрий, фосфор, флуор, хлор, желязо, цинк, манган, мед, йод, хром, сяра и кобалт, чушките са незаменими при анемия, занижен имунитет, ранно оплешивяване и остеопороза.

Сладкият пипер е полезен при заболявания на кръвта, кървящи венци и при крехки кръвоносни съдове.

Чушките стимулират секрецията на стомашни сокове, подобряват перисталтиката на стомаха и на червата, успокояват нервите и помагат при кашлица и консумацията им въздейства благоприятно на храносмилането.

Пиперките се препоръчват при гастрит, спазми, колики в червата, а също и при прекомерно потене.

В състава на чушката, както на сладката, така и на лютивата, е установено наличието на алкалоида капсаицин, който придава на този зеленчука характерния му вкус.

Това вещество стимулира функцията на панкреаса, възбужда апетита, понижава артериалното налягане, разрежда кръвта и препятства образуването на тромби.

Поради ниското съдържание на капсаицин в сладката чушка, за разлика от лютивата, този зеленчук може да се консумира в големи количества без човек да трябва да се притеснява за здравословното състояние на своя стомах.

Поради това от сладките пипер се прави сок, който е препоръчителен при захарен диабет, а също и за стимулиране на растежа на ноктите и косата.

Сладкият пипер съдържа съединения, не позволяващи на канцерогените да проникват в клетките. И по този начин в известна степен се обезпечава защита от развитие на рак.

Чушките ускоряват обмяната на веществата и спомага за изгарянето на повече калории. Чрез консумацията на този зеленчук човек може да намали теглото си, което е натрупал в резултат на потреблението на храни с високо съдържание на мазнини.

Сладкият пипер предотвратява възникването на стомашно разстройство, а също така способства за намаляването на нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта.

Противопоказания

Чушките са сред първите 10 зеленчука с най-високо съдържание на пестициди.

Този зеленчук е противопоказен при тежка форма на стенокардия, нарушения на сърдечния ритъм, язва на стомаха или на дванадесетопръстника, при гастрит с висока киселинност, при обостряне на хронични заболявания на бъбреците и на черния дроб, неподдаващи се на лечение хемороиди, повишена възбудимост на нервната система и при епилепсия.

Чушки
4.5 (90.42%) 48 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 25, 2015 08:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи