Родината на пуйката е Америка, а в Европа за първи път е внесена през 1520-та година.

Вкусът на нейното невероятно месо е допаднал на европейците, тъй като от тогава започва отглеждането за задоволяване на нуждите на домакинството, както и в промишлени мащаби.

Мъжките пуйки понякога достигат до 1.2 м височина и тегло от 22 кг. Тези птици са много взискателни по отношение на наличието на пространство и им е необходима строго балансирана пълноценна храна.

Желателно е от мястото на отглеждането на пуйките да има достъп до зелени пасища.

Хранителна стойност в 100 грама

• Белтъчини – 23.5 грама;
• Мазнини – 1.6 грама;
• Въглехидрати – 0;
• Минерално съдържание – 1 грам;
• Вода – 74 грама;
• Калоричност – 115 килокалории;

Пуешко месо - полезни свойства

Пуешкото е вкусно и полезно диетично месо. В сравнение с другите видове птичи меса мазнините на пуйката са богати на витамин А и Е и в тях се съдържа много малко количество холестерол.

Освен това пуешкото лесно се усвоява и абсорбира от организма и с право може да се нарече диетичен хранителен продукт.

Това месо е богато на такива микроелементи като фосфор, калций, калий, сяра, селен, желязо, натрий, магнезий, йод, манган. А също и на следните витамини – РР, В6, В12, В2.

По вкусови качества пуешкото заема своето място между пилешкото и говеждото. По-просто казано, това месо е по-вкусно от пилешкото и по-лесно се абсорбира от човешкия организъм в сравнение с телешкото и говеждото.

Обаче съдържанието на натрий /основният вътреклетъчен елемент/в пуешкото значително е по-голямо от това в телешкото и говеждото.

Свойствата на този минерал в организма са много важни – влиза в състава на кръвната плазма и обезпечава нормалното протичане на обменните процеси в целия организъм.

Поради това при приготвяне на пуешко месо може да се използва значително по-малко сол, а това е огромно предимство за хипертониците, а също и за хората с болести на сърцето и кръвоносните съдове.

За хората, които страдат от тези заболявания допълнителното добавяне на сол към храната е много вероятно да стане причина за увеличаване на обема на кръвната плазма, а това означава и повишаване на кръвното налягане.

Пуешкото се използва при спазване на диетичен хранителен режим, а също и при производството на колбаси и за приготвянето на пелмени.

Тъй като този вид месо е отличен източник на белтъчини и именно поради това, когато човек го консумира той си осигурява голямо количество енергия, повече отколкото от всякакъв друг вид месо.

Важно е да се отбележи, че пуешкото е не по-малко богато на фосфор от рибата.

В това месо се съдържа витамин В3 или никотинова киселина, недостатъкът на която може да предизвика развитието на такива заболявания като авитаминоза, целулит, мозъчни нарушения.

Пуешкото, когато се комбинира с леки храни способства за намаляване на риска дори и от ракови заболявания с няколко пъти.

Противопоказания

Хората, страдащи от подагра или бъбречна недостатъчност трябва да бъдат внимателни с консумацията на пуешко, тъй като поради наличието на големи количества белтъчини, може да се развият усложнения на тези заболявания.

Освен това този вид месо е богато на натрий, поради това на хипертониците лекарите препоръчват да не се добавя сол в процеса на приготвянето му.

Най-правилно от гледна точка на здравословния начин на хранене е варенето на пуешкото, тъй като така не загубва своите ценни свойства.