Пуешко месо
Храни

Родината на пуйката е Америка, а в Европа за първи път е внесена през 1520-та година.

Вкусът на нейното невероятно месо е допаднал на европейците, тъй като от тогава започва отглеждането за задоволяване на нуждите на домакинството, както и в промишлени мащаби.

Мъжките пуйки понякога достигат до 1.2 м височина и тегло от 22 кг. Тези птици са много взискателни по отношение на наличието на пространство и им е необходима строго балансирана пълноценна храна.

Желателно е от мястото на отглеждането на пуйките да има достъп до зелени пасища.

Хранителна стойност в 100 грама

• Белтъчини – 23.5 грама;
• Мазнини – 1.6 грама;
• Въглехидрати – 0;
• Минерално съдържание – 1 грам;
• Вода – 74 грама;
• Калоричност – 115 килокалории;

Пуешко месо - полезни свойства

Пуешкото е вкусно и полезно диетично месо. В сравнение с другите видове птичи меса мазнините на пуйката са богати на витамин А и Е и в тях се съдържа много малко количество холестерол.

Освен това пуешкото лесно се усвоява и абсорбира от организма и с право може да се нарече диетичен хранителен продукт.

Това месо е богато на такива микроелементи като фосфор, калций, калий, сяра, селен, желязо, натрий, магнезий, йод, манган. А също и на следните витамини – РР, В6, В12, В2.

По вкусови качества пуешкото заема своето място между пилешкото и говеждото. По-просто казано, това месо е по-вкусно от пилешкото и по-лесно се абсорбира от човешкия организъм в сравнение с телешкото и говеждото.

Обаче съдържанието на натрий /основният вътреклетъчен елемент/в пуешкото значително е по-голямо от това в телешкото и говеждото.

Свойствата на този минерал в организма са много важни – влиза в състава на кръвната плазма и обезпечава нормалното протичане на обменните процеси в целия организъм.

Поради това при приготвяне на пуешко месо може да се използва значително по-малко сол, а това е огромно предимство за хипертониците, а също и за хората с болести на сърцето и кръвоносните съдове.

За хората, които страдат от тези заболявания допълнителното добавяне на сол към храната е много вероятно да стане причина за увеличаване на обема на кръвната плазма, а това означава и повишаване на кръвното налягане.

Пуешкото се използва при спазване на диетичен хранителен режим, а също и при производството на колбаси и за приготвянето на пелмени.

Тъй като този вид месо е отличен източник на белтъчини и именно поради това, когато човек го консумира той си осигурява голямо количество енергия, повече отколкото от всякакъв друг вид месо.

Важно е да се отбележи, че пуешкото е не по-малко богато на фосфор от рибата.

В това месо се съдържа витамин В3 или никотинова киселина, недостатъкът на която може да предизвика развитието на такива заболявания като авитаминоза, целулит, мозъчни нарушения.

Пуешкото, когато се комбинира с леки храни способства за намаляване на риска дори и от ракови заболявания с няколко пъти.

Противопоказания

Хората, страдащи от подагра или бъбречна недостатъчност трябва да бъдат внимателни с консумацията на пуешко, тъй като поради наличието на големи количества белтъчини, може да се развият усложнения на тези заболявания.

Освен това този вид месо е богато на натрий, поради това на хипертониците лекарите препоръчват да не се добавя сол в процеса на приготвянето му.

Най-правилно от гледна точка на здравословния начин на хранене е варенето на пуешкото, тъй като така не загубва своите ценни свойства.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.39 41

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg

Предишна публикация
Грозде
Следваща публикация