Дългото стоене в столове и кресла причинява рак

Калина
Написана от Калина март 7, 2015 20:26

Дългото стоене в столове и кресла причинява рак

Акценти:

  • Защо е опасно за здравето дългото стоене седнал?
  • Към кои видове рак води дългото стоене на стол?
  • Как да се предпазим от рак на дебелото черво и ендометриума?

Свързани:

Учените стигнаха до извода, че тези, които прекарват по-голямата част от деня зад волана на автомобила, гледайки в екрана на телевизора, или просто в работа на компютъра, имат повишен риск от развитие на някои видове тумори.

По-рано вече беше доказано, че дългото стоене седнал води до проблеми със здравето, като сърдечно-съдови заболявания, тромбоза и нарушения на нивата на кръвната захар в кръвта.

В работата си учените са анализирали данните от 43 изследвания и 70 000 случая, свързани с развитието на онкологични заболявания. Добрите новини се състоят в това, че дългото седене в стол или кресло влияе върху развитието само на определени видове рак.

Учените не са открили връзка между дългото стоене седнал и рака на гърдата, яйчниците, простатата, хранопровода, стомаха, бъбреците, както и не-Ходжкинов лимфом.

В същото време е била открита зависимост между дългото пребиваване в седнало състояние и развитието на рак на дебелото черво и ендометриума.

Според получените данни, хората, които прекарват по-голямата част от деня в седене, имат с 24 % по-висок риск от развитие на рак на правото черво в сравнение с тези, които на практика са по цял ден на крак.

Учените също са анализирали и количеството време, в което участниците в изследването прекарват в гледане на телевизия. Оказало се, че колкото повечето време те са прекарвали пред телевизора, толкова по-висок е бил рискът от развитие на рак – с 54 процента повече в сравнение с тези, които изобщо не гледат телевизия.

Този резултат се дължи вероятно на това, че седейки пред телевизионния екран, ние обикновено приемаме много нездравословна храна, смята Даниела Шмид, епидемиолог от университета в Регенсбург.

За рак на матката (ендометриум) рискът се оказва още по-голям. Сред жените, които дълго стоят седнали, рискът от такъв вид рак се повишава с 32%. При тези, които прекарват много време пред телевизора, този риск е по-висок с повече от 66%.

Нещо повече – всеки два часа, прекарани в седене, водят до увеличаване риска от развитие на рак на дебелото черво с 8%, а за рака на ендометриума – с 10%.

Тази закономерност засяга дори тези, които от време-навреме спортуват. Става ясно, че редовните тренировки не могат да компенсират вредите от дългото седене.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the National Cancer Institute. „Високото ниво на глюкоза в кръвта и инсулинът са фактори за развитие на рак на дебелото черво, а те много зависят от начина на живот“, казва доктор Грехем Колдитц.

„В същото време затлъстяването е един от най-важните фактори, влияещи на развитието на рака на ендометриума. Виждам нещата така: когато човек твърде много време прекарва в седене, той трупа тегло, което повишава риска от развитие на тумори и рак„, добавя той.

По тази причина лекарите настойчиво препоръчват да се намали времето, прекарано на дивана пред телевизора. Ако работите професия, която изисква дълго седене зад бюро, правете прекъсвания и се разхождайте – вашият организъм ще ви бъде много благодарен.

 

Дългото стоене в столове и кресла причинява рак
4.5 (90.48%) 21 глас[а]

Калина
Написана от Калина март 7, 2015 20:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи