При сериозни бъбречни заболявания лекарите препоръчват спазване на строга диета и ограничаване консумацията на редица на храни.

Правилното хранене заедно с медикаментозното лечение ускорява оздравяването на болния и предотвратява развитието на възпалителни процеси в отделителната система.

Препоръчителният хранителен режим при бъбречни заболявания изключва всички храни, които могат да предизвикат раздразнение в тези органи и да усилят болезнените усещания.

Диетата позволява значително намаляване натоварването върху болните бъбреци.

Същевременно организмът си набавя достатъчно калории, хранителни вещества и микроелементи за нормално функциониране.

При болни бъбреци млякото е много полезно, както и млечнокиселите храни с ниска масленост. Допускат се и някои подправки.

Употребата на сол значително намалява, а при остри възпалителни процеси в бъбреците, се преустановява напълно.

Забранени храни при болни бъбреци

От хранителния режим е желателно да се изключат краставици, тиквички и тиква.

Тези храни са със силно изразен диуретичен ефект, което значително увеличава натоварването върху бъбреците.

Следва да се увеличи консумацията на плодове и зеленчуци, освен гореизброените, в суров и варен вид.

Също е необходимо да се намали количеството течности. Не е препоръчително да се пие повече от 1 литър вода на ден, в против случай бъбреците се претоварват.

Храни, които не са препоръчителни при болни бъбреци:

1. Алкохолни и газирани напитки с добавени изкуствени оцветители

Алкохолът и големият обем от течности увеличават значително натоварването върху отделителната система и бъбреците.

Оцветителите и консервантите в напитките предизвикват раздразнение и възпалителни процеси в тъканите на бъбреците.

2. Хляб и тестени изделия с добавена сол

Следва да се има предвид, че максималното количество сол при бъбречни заболявания не трябва да превишава 5 грама.

Трябва да се отчита и естественото съдържание на сол в редица храни при изготвянето на специалния хранителен режим.

3. Храни със силно изразен солен, кисел или пикантен вкус

Изобилието от сол, киселини и подправки натоварва значително бъбреците.

4. Концентрирани месни, гъбени и рибни бульони

Излишното натоварване на белтъците води до излишък от азотни съединения в организма. Освен че натоварват значително органите на отделителната система, тези съединения отравят и целия организъм.

5. Храни с високо съдържание на мазнини – сланина, масло, мазно месо

Болният следва да ограничи максимално употребата на мазнини от животински произход.

Препоръчителни храни при сериозни бъбречни заболявания

Както бе казано и по-горе, задачата на лечебното хранене е значително намаляване натоварването върху бъбреците и същевременно организмът да получава всички необходими хранителни вещества.

Правилното хранене трябва да включва:

• Пшеничен хляб и тестени изделия, приготвени без сол

Трябва да са с добавени пшенични трици и да са с по-високо съдържание на полезни белтъци.

• Зеленчукови или пилешки супи

С добавени от препоръчителните зеленчуци и зърнени храни.

Не е желателно добавянето на сол, както и запържването в масло. За усилване на вкуса може да се добави малко лимонов сок.

• Постно месо, риба, пилешко във варен и задушен вид

В първите 10-14 дни при лечение на остри възпалителни процеси в бъбреците е желателно тези храни да не се консумират.

• Млякото и млечнокиселите продукти са задължителни

Но трябва да са с ниско съдържание на мазнини.

За разнообразие може да се приготвят и ястия от тези храни. Не се препоръчва употребата на сметана и масло. Разрешава се и по малко сирене.