Доброволчеството след 40 поддържа ума в добра кондиция

Мария
Написана от Мария август 10, 2016 03:53

Доброволчеството след 40 поддържа ума в добра кондиция

Акценти:

  • Психика - възраст
  • Дейности - доброволчески
  • Живот - продължителност

Свързани:

Не е открита положителна връзка между извършването на доброволческа дейност преди 40-годишна възраст и умственото здраве, което предполага, че има вариации в зависимост от това в кой етап от живота си се намира човек.

Извършването на доброволческа дейност в средна и напреднала възраст се свързва с по-добро психично здраве и емоционално благосъстояние, такива са констатациите на мащабно проучване сред британски възрастни.

Предишни изследвания също показват, че доброволческата дейност в по-напреднала възраст е свързана с по-добро психично и физическо здраве, но не било изяснено дали се отнася и за останалите възрастни групи.

Ето защо изследователите използват отговорите от проведено проучване във Великобритания, в което взели участие членовете на около 5000 британски домакинства.

Проучването било с продължителност от 1991 до 2008 г, като обхваща широк спектър от въпроси, свързани с извършване на дейности в свободното време, като честотата на полагане на доброволческа грижа също била включена.

Възможните варианти за отговор в рамките на проучването било – от най-малко веднъж седмично до веднъж годишно или по-малко, или пък никога.

Изследователите събрали над 66 хиляди отговора от годините – 1996 до 2008, през интеревал от 2 години.
Около 1 от всеки 5 анкетирани, тоест 21%, заявяват, че са доброволци.

Жените са по-настроени към извършване на доброволческа дейност от мъжете. Почти ¼ от участниците на възраст 60-74 години извършвали такава дейност, но делът спаднал до 17% при най-младата възрастова група.

Специално за проучването бил създаден специален индекс за психично здраве и емоционално благополучие, наречен GHQ-12.

Показателите на този индекс били по-добри, тоест по-ниски, сред тези участници, които извършвали доброволческа дейност, за разлика от тези, които никога не са проявявали интерес към подобни занимания – 10.7 срещу 11.4, в цялата извадка, независимо от възрастта.

Средният индекс бил с най-добри стойности, тоест най-нисък, при тези, които често били доброволци, и с най-лоши показатели сред тези, които никога не били доброволци.
Възрастта се оказва решаващ фактор в положителната връзка между доброволческата дейност и доброто психично и емоционално здраве, на около 40-годишна възраст, като се усилва с напредването на възрастта – 80+.

Тази положителна връзка остава, дори и след като били взети предвид редица потенциални фактори, които биха могли да имат значение, сред които семейното положение, образователната степен, социално-икономическо положение и здравословно състояние.

Авторите на проучването се опитват да обяснят резултатите, че доброволческата дейност при младите хора са приема като едно допълнително задължение, докато вече в средната възраст социалните роли и семейните връзка може би се оказват стимул за хората да се включват в обществено полезни дейности.

Но това все пак е наблюдателно проучване, така че категорични заключения не могат да бъдат правени, и по-конкретно за причината и следствието. Освен това изследователите не са могли да направят преценка за неформалната доброволческа дейност, като например оказването на помощ на съседи, така че целият спектър от доброволческа грижа не е бил обхванат.

Все пак обаче предполагат, че констатациите показват, че доброволческите дейности биха могли да имат повече смисъл през определен период от живота на човека.

И същевременно призовават привличането на повече хора към такава общественополезна дейност.

Работата като доброволец може да осигури на човек много допълнителни контакти, както и възможности за извършване на наистина полезна дейност, като така няма да се чувства безполезен, както се случва обикновено в напреднала възраст.

Доброволчеството след 40 поддържа ума в добра кондиция
4.7 (94.04%) 47 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 10, 2016 03:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи