Допустимо ли е пиенето на кафе по време на бременност

Мария
Написана от Мария декември 22, 2014 01:37

Допустимо ли е пиенето на кафе по време на бременност

Акценти:

  • Стеснява ли кофеинът кръвоносните съдове?
  • Отразява ли се този негов ефект върху кръвоснабдяването на плацентата?
  • Съществува ли вероятност да се наруши нормалното развитие на плода?
  • Съдържа ли се кофеин в шоколада?

Свързани:

Един от многобройните въпроси, които си задават бъдещите майки е дали е допустимо да се пие кафе по време на бременност.

Авторитетният източник „Американското списание по акушерство и гинекология “ преди няколко месеца публикува експертно мнение по този въпрос.

Специалистите по акушерство и гинекология са убедени, че бременните жени, които приемат повече от 200 мг. кофеин на ден изложени на много по-голям риск от спонтанен аборт в сравнение с тези, които не пият съдържащи кофеин напитки.

Кофеинът е алкалоид, който стеснява кръвоносните съдове и по този начин количеството кръв, което достига до плацентата значително намалява.

Възникналата аномалия в кръвоснабдяването се отразява негативно и на плода и е много вероятно да наруши процесът на нормалното му развитие.

Паралелно изследване по отношение на въздействието на кофеина върху бъдещите майките и техните деца е било провеждано и в Дания.

Скандинавските учени установили, че жените, които пият кафе в периода на вътреутробното развитие на детето, са с повишен риск от мъртво раждане.

И вероятността от такова неблагоприятно събитие за бъдещите родители е два пъти по-голяма при жените – ценители на кафето, в сравнение с тези, които не употребяват изобщо кофеиновата напитка.

Също така е било установено, че новородените на майките, които не са успели да се откажат от пиенето на кафе по време на бременността и са продължили да приемат по 500 мг. кофеин на ден, спят по-малко и нивото на тревожността при техните деца е по-висока и те по-често са психически нестабилни в периода на растежа.

Кафето, както и чаят, съдържа феноли, които възпрепятстват усвояването на желязото в организма. А повечето жени по-време на бременността развиват анемия, потреблението на кофеина е възможно да усложни състоянието.

Могат ли бременността и пиенето на кафе да се „съвместят“?

Ако бременната жена не успее да се откаже от навика си да пие по чаша кафе, то може да го замени с безкофеиново. Сега се предлагат и чайове без кофеин. В този случай рискът за плода значително се понижава.

Но трябва да се припомни, че кофеин се съдържа и в много други напитки, а също и в шоколада. По-долу е посочен кратък списък с количествата на съдържащия се кофеин в някои напитки в някои напитки и в шоколада:

1. Черен чай – 40-120 мг;
2. Кафе еспресо – 20-90 мг;
3. Ред Бул кен 0.250 л – 80 мг;
4. Зелен чай – 30-50 мг;
5. Кока кола кен 0.250 л. – 35 мг;
6. Млечен шоколад 100 гр. – 28 мг;
7. Студен чай /бутилка 0.5 л/ – 26 мг.
8. Кафе без кофеин – 3-26 мг.
9. Черен шоколад 100 гр. – 78 мг.

Допустимо ли е пиенето на кафе по време на бременност
4.4 (88.42%) 57 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 22, 2014 01:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи