Един от многобройните въпроси, които си задават бъдещите майки е дали е допустимо да се пие кафе по време на бременност.

Авторитетният източник „Американското списание по акушерство и гинекология “ преди няколко месеца публикува експертно мнение по този въпрос.

Специалистите по акушерство и гинекология са убедени, че бременните жени, които приемат повече от 200 мг. кофеин на ден изложени на много по-голям риск от спонтанен аборт в сравнение с тези, които не пият съдържащи кофеин напитки.

Кофеинът е алкалоид, който стеснява кръвоносните съдове и по този начин количеството кръв, което достига до плацентата значително намалява.

Възникналата аномалия в кръвоснабдяването се отразява негативно и на плода и е много вероятно да наруши процесът на нормалното му развитие.

Паралелно изследване по отношение на въздействието на кофеина върху бъдещите майките и техните деца е било провеждано и в Дания.

Скандинавските учени установили, че жените, които пият кафе в периода на вътреутробното развитие на детето, са с повишен риск от мъртво раждане.

И вероятността от такова неблагоприятно събитие за бъдещите родители е два пъти по-голяма при жените – ценители на кафето, в сравнение с тези, които не употребяват изобщо кофеиновата напитка.

Също така е било установено, че новородените на майките, които не са успели да се откажат от пиенето на кафе по време на бременността и са продължили да приемат по 500 мг. кофеин на ден, спят по-малко и нивото на тревожността при техните деца е по-висока и те по-често са психически нестабилни в периода на растежа.

Кафето, както и чаят, съдържа феноли, които възпрепятстват усвояването на желязото в организма. А повечето жени по-време на бременността развиват анемия, потреблението на кофеина е възможно да усложни състоянието.

Могат ли бременността и пиенето на кафе да се „съвместят“?

Ако бременната жена не успее да се откаже от навика си да пие по чаша кафе, то може да го замени с безкофеиново. Сега се предлагат и чайове без кофеин. В този случай рискът за плода значително се понижава.

Но трябва да се припомни, че кофеин се съдържа и в много други напитки, а също и в шоколада. По-долу е посочен кратък списък с количествата на съдържащия се кофеин в някои напитки в някои напитки и в шоколада:

1. Черен чай – 40-120 мг;
2. Кафе еспресо – 20-90 мг;
3. Ред Бул кен 0.250 л – 80 мг;
4. Зелен чай – 30-50 мг;
5. Кока кола кен 0.250 л. – 35 мг;
6. Млечен шоколад 100 гр. – 28 мг;
7. Студен чай /бутилка 0.5 л/ - 26 мг.
8. Кафе без кофеин – 3-26 мг.
9. Черен шоколад 100 гр. – 78 мг.