Еозинофили – защо са нужни, нормални стойности, причини за отклонения

Мария
Написана от Мария февруари 12, 2016 12:53

Еозинофили – защо са нужни, нормални стойности, причини за отклонения

Акценти:

  • Еозифили - стойности
  • Колебания - нормални предели
  • Денонощни изменения - най-високи показатели

Свързани:

Еозинофилите се образуват в костния мозък и преминават през същите стадии, както и неутрофилите.

Тъканната им повърхност е представена от клетки, съсредоточени в тъканите, течностите в тях, под лигавицата на червата, в дихателните пътища, в кожните повърхности, като концентрацията им е най-висока в периферната кръв.

Тези клетки не живеят дълго, само няколко часа и когато умрат навлизат в тъканите, където се разделят на отделни фрагменти – апоптоза и се поглъщат от макрофаги.

Основни функции и задачи

Без значение краткият живот на еозинофилите, те се отнасят към едни от най-важните съставляващи кръвта компоненти, като някои от основните техни задачи са:

• Водеща функция – участие в тъканни реакции – алергени, паразити, автоимунни процеси.
• Отговаряйки за влиянието на хемотаксичните фактори, те, наред с неутрофилите, бързо мигрират към дразнителя, тоест към огнището на инфекцията или на възпалението, за да въведат там ред.

• Улавяйки хистамин, еозинофилите са способни да фагоцитират имунните клетки „антиген-антитяло – АТ-АГ“, произведени преимуществено от имуноглобулините клас Е (IgE), но също така имат и рецептори, които спомагат за прилепването им за други белтъчни молекули – имуноглобулини G,M, антигени 1-ви и 2-ри клас от левкоцитарната система HLA и чужди клетъчни структури. Между впрочем, умението да смилат прихванатите продукти тези клетки забележимо отстъпват на неутрофилите.

• Съдържат ензими, в частност, основният алкален белтък, увреждащ ларвите на паразитите, това е и причината количеството на тези клетки да се увеличава значително при глистна инвазия.

Тази тяхна особеност се използва широко при диагностиката на паразитни болести, затова не е изненадващо, че ако на детето еозинофилите са повишени, родителите и сами могат да му поставят диагноза.

• Еозинофилите продуцират редица биологично активни вещества – хистаминаза, простагландин Е, левкотриени и др, а също участват в образуването на плазминогена, а понякога и фибринолизата.

Но всичко това е сложно и непонятно, поради тази причина ще се опитаме да разгледаме основната роля в елементарен пример.

Попада, да кажем, някакъв микроорганизъм в тялото, който се явява чужд за последното и ето какво се случва:

1. Еозинофилите идват в състояние на „бойна готовност“ – мигрират към мястото на произшествието, удължавайки продължителността на живота си, повишават продукцията на биологично активни вещества, а на собствените си повърхности образуват адхезивни молекули, посредством които клетките се прилепват към епитела.

Може да се смята, че познанството се е състояло, и организмът е отговорил с реакция – кашлица, сълзене, обрив и прочие.

2. Повторното посещение на чуждия агент не преминава толкова гладко – ако е алерген, то среща по пътя си образуваният след първия имуноглобулин Е, който бързо разпознава врага, съединява се с него и образува комплекс „АТ-АГ“.

Еозинофилите , прихващайки тези комплекси – фагоцитоза, отделят медиатори – основният белтък, левкотриени, пероксидаза, невротоксин.

Влиянието на тези медиатори е добре известно на хората, имащи висока чувствителност към раздразнители, например бронхоспазъм с астматичен произход – съкращаване на бронхите, задушаване, образуване на слуз и т.н.

Норма и отклонения

При нормално състояние еозинофилите в кръвта варират в пределите от 1 до 5% или в абсолютни стойности тяхната концентрация е от 20 до 300 милиона на литър кръв – при хора в зряла възраст, като относително им количество в левкоцитарната формула не зависи от възрастта, но се определя от нивото в абсолютни числа.

Смята се, че еозинофилите са повишени при възрастен, ако количеството клетки е повече от 400 милиона на литър кръв, а при децата за еозинофилия се смята, ако тази стойност е над 700 милиона на литър, характерни са и денонощни колебания – през нощта са най-високите стойности, а през деня най-ниските.

Пълната липса на еозинофили в кръвта се обяснява с това, че всички клетки се намират в зоната на възпалението.

Еозинофили – защо са нужни, нормални стойности, причини за отклонения
4.5 (90.24%) 41 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 12, 2016 12:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи