Наргилето е прекрасно средство за прекарване на свободното време, повод да се срещнем с приятели, да поканим гости. Вие смятате, че пушенето на наргиле не е вредно. Изобщо не сте прави.

Учените са стигнали до заключението, че наргилето е много по-вредно от цигарите. Ако сравните необходимото време за изпушване на едно наргиле с една цигара, то човек получава 125 пъти повече дим, 25 пъти повече смола, с 10 пъти повече въглероден оксид и с 2,5 пъти повече никотин.

Пушенето на наргиле е достъпно и модерно – това е обичайният начин за развлечение на младите хора, и се смята от тях за абсолютно безвредно.

Дори здравословно – може да се пуши без риск за здравето. Водата задържа всички вредни вещества и вие просто чувствате приятният вкус в устата.

Практически във всяко кафе и ресторант у нас и в Европа има възможност за поръчване на наргиле. А наргиле-баровете постоянно са претъпкани с хора.

Удоволствието от пушенето на добър тютюн с добавки е много по-достъпно, отколкото алкохолът и леките наркотици. Но наргиле често пушат и хората, които водят здравословен начин на живот, считайки, че не нанасят вреда на себе си.

Обикновено това са хора, които принципно не пушат цигари.

Наргилето не е включено в списъка с проявленията на опасно поведение при младежите, и създава също илюзия за безопасност.

И поради тази причина досега учените не са се интересували от въздействието на дима на наргилето върху човешкия организъм.

Освен това сравнението на вредата от пушенето на цигари и на наргиле е било неудобно, тъй като и в единия и в другия случай хората пушат различно.

Тези, които пушат цигари, го правят често, като изпушват средно по 10 цигари дневно, а понякога стигат и до 20. Пушачите на наргиле предпочитат да се събират на компании, и пушат по-рядко, но много по-продължително време.

Ако желаете да спрете цигарите, и да минете на наргиле, то това е самозаблуда. Променяте само формата на зависимостта, но не и съдържанието ѝ.

Как димът на наргилето вреди на организма?

Центърът за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ в своя последен доклад регистрира, че първи път пушенето на наргиле сред американските ученици през последните 30 дни е било по-често, отколкото пушенето на цигари.

1/3 от студентите на американските колежи пушат наргиле, но избягват цигарите, тъй като ги смятат за вредни.

Убеждението, че водата изчиства дима по-добре от филтъра е не повече от мит. Живата сила на водата не се разпространява върху дима на наргилето – водата може само да го охлади до тази температура, която позволява достигането на дима по-дълбоко в белите дробове.

Малка част от дима, която се отлага във водата – това не е пълноценна филтрация, и не може да задържа смола и никотин. Ако човек никога не е пушил, и постои в компания, която пуши наргиле, рискува да се разболее от хроничен бронхит.

А също така, тъй като в повечето заведения наргилето се измиват с обикновена вода и не се дезинфекцират е възможно да се заразите с хепатит А, херпес на устните, а също и с неприятен вирус на Епщейн-Бар.

Освен това, за разлика от цигарите, съставът на тютюна в наргилето на практика не е възможно да се контролира.