Ешерихия коли

Мария
Написана от Мария октомври 15, 2014 13:25

Ешерихия коли

Акценти:

 • Какви са характерните симптоми на инфекция с E. coli O157:H7?
 • Уврежда ли ешерихия коли лигавицата на тънките черва?
 • Съществува ли риск от инфекция с E. coli поради неправилно миене на ръцете?
 • Източник на E. coli ли е говеждата кайма?

Свързани:

Бактерията ешерихия коли (E. coli)обикновено обитава червата на здравите хора и животните. Повечето видове на E. Coli са безвредни за човека или предизвикват кратка диария.

Но една особено опасна група щамове, като E. coli O157:H7, могат да станат причина за появата на силни коремни болки, кървава диария и повръщане.

Човек може да влезе в контакт с E. Coli от замърсена храна или вода, особено от недобре измити сурови плодове или зеленчуци и недопечено говеждо месо.

Здравите хора на зряла възраст обикновено се възстановяват от инфекция с E. coli O157:H7 в рамките на 1 седмица.

Но при малките деца и хората в напреднала възраст съществува повишен риск от развитие на застрашаващата живота форма на бъбречна недостатъчност, наречена хемолитично-уремичен синдром.

Какви са симптомите?

Клиничните изяви на инфекция с E. coli O157:H7 обикновено започват 3 или 4 дни след излагането на бактериите. Макар че е възможно човек да се разболее веднага, около ден след експозицията или седмица по-късно.

Най-честите изяви на бактериалната инфекция са:

• Диария, която може да е както с различна степен на интензивност, така и да се характеризира с воднист или кървав фецес.
• Коремни спазми, болки и повишена чувствителност при докосване и притискане на външната коремна стена;
• При някои от засегнатите се наблюдава гадене и повръщане;

Трябва да потърсите лекар, ако диарията ви е продължителна, изхожданията са прекалено чести или изпражненията са кървави.

Какви са причините?

От множеството щамове на E. Coli само няколко предизвикват диария.

Една група от бактериите обаче, към която се причислява и O157:H7, отделя силен токсин, който уврежда лигавицата на тънките черва, което е възможно да стане причина за кървава диария.

Човек развива инфекция, след поглъщане на този щам E. Coli.

За разлика от много други болестотворни бактерии, E. Coli е в състояние да предизвика инфекция, дори и след поемането на минимални количества от нея.

Поради това, може да ви призлее от бактерията, след изяждането на само един леко недопечен бургер или от поглъщането на една глътка от заразената вода в басейна.

Потенциалните източници на заразяване с този щам на бактерията са замърсена храна или вода или директен контакт с инфектиран човек.

Най-лесният начин за придобиване на инфекция с E. Coli е от ядене на заразена храна като например:

Говежда кайма – когато говедата биват заклани и преработени, бактериите от техните черва, могат да попаднат в месото и тъй като каймата обикновено се произвежда от месото на няколко различни животни, рискът от заразяване се увеличава;

Непастьоризирано мляко – бактерии E. Coli от вимето на кравата или от оборудването за доене, могат да попаднат в суровото мляко;

• Пресни зеленчуци – във ферми, в които се отглеждат говеда, е възможно да бъдат замърсени и отглежданите там зеленчуци като най-уязвими на този вид замърсяване са спанака и марулите.

Човешките и животинските изпражнения могат да замърсят подпочвените и повърхностните води, включително и потоци, реки, езера и води, използвани за напояване на растенията във фермите.

Въпреки че има установени стандарти за третиране на питейните води с хлор, ултравиолетова светлина и озон, които да унищожават всякакви бактерии, някои от случаите на инфекцията могат да се дължат и на замърсени общински питейни води, като рискът от това да се случи е най-голям в малките населени места, особено след обилни валежи.

Бактериите лесно да преминат от един човек на друг, особено ако незаразеният не си мие правилно ръцете.

Лечение на ешерихия коли

Прилага се поддържаща терапия. На болния се препоръчва покой и прием на повече течности. Ако се развие тежката форма на бъбречна недостатъчност като усложнение на инфекцията се налага хоспитализация.

Ешерихия коли
4.3 (86.88%) 32 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 15, 2014 13:25
Напиши коментар

1 Коментар

 1. Снежана март 21, 07:39

  Не е за вярване, заразена съм с ешерихия коли. Още не мога да си обясня, как е станало. Чета и анализирам- хигиената ми е безуптечна. В готвенето съм манячка на чистота и подреденост. Никога не използувам прясно мляко, преди да съм го сварила. Не обичам полусорово месо. Пия само ботилирана вода………Единствения ми проблем е, че съм с хашимото от 10 гидини и имунната ми система е скапана.
  Но все пак, нали от някъде е дошло……много моля ако има някой, който да ми даде логично обяснение, или да е пострадал също, нека да пише тук.

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи