Ето защо богатите и успешните никога не признават, че просто им е провървяло

Мария
Написана от Мария май 4, 2016 23:07

Ето защо богатите и успешните никога не признават, че просто им е провървяло

Акценти:

  • Богати - късмет
  • Успешни - признание
  • Цена - щастлив шанс

Свързани:

Тези, които четат вдъхновяващи лекции как да постигнат успех, рядко си признават колко много им е провървяло в живота. Но да бъдеш благодарен на съдбата на успеха не просто е честно, а необходимо. В противен случай цената на такъв успех става прекалено висока.

Една изобщо непоучителна история

Робърт Франк, професор от Корнелския университет и автор на книги за ролята на успеха в бизнеса, но веднъж разказва една много показателно, но абсолютно непоучителна история.

Сутринта през ноември 2007-ма година играл тенис със своя стар приятел и колега, професорът по психология Том Гилович. По-късно му разказал, че в началото на втория сет Франк започнал да се оплаква от гадене. А след това паднал на корта и не помръдвал.

Том изкрещял на някого да извикат бърза помощ, и той сам започнал да прави на Франк сърдечен масаж, който до тогава бил виждал само по филмите.

И той дори успял да го накара да се закашля, но след няколко минути той отново лежал неподвижно, и дори пулсът му се загубил.
Бърза помощ дошла веднага.

Това било странно, тъй като в града, в който били, линейката идвала от другия край на града и трябва да измине около 8 километра. Защо пък спешната помощ дошла толкова бързо?

Оказало се, че малко по-рано около тенис корта била станала катастрофа и от болницата вече били изпратили няколко линейки там. Една от тях дошла, за да помогне на Франк.

Лекарите използвали дефибрилатор, а когато го закарали в местната болница, веднага го качили на хеликоптер и го отвели в най-голямата болница на Пенсилвания, където му била оказана необходимата помощ.

Лекарите казали, че Франк е претърпял внезапен сърдечен арест, при който 90% от хората не оцеляват. Повечето от тях, които остават живи, са принудени да се борят с незначими необратими изменения в организма.

3 дни след спиране на сърцето Робърт Франк едва едва говорил. Но на четвъртия ден всичко било вече наред и го изписали. Още след 2 седмици той започнал отново да играе тенис с Том.

Морал в тази история няма, но има поука – на Робърт Франк му провървяло. С това всички могат да се съгласят.

Но когато стане дума за истории на успеха, за късмет не е прието да се говори.

На много хора им е неудобно да се съгласят, че просто им провървяло. Макар и личният успех до голяма степен да зависи от случайността. Но късметът не е това, което се обсъжда в компанията на успешни хора.

Цената на щастливия шанс

Освен това много от нас не си признават, че някога им е провървяло. Оказва се, че болшинството от нас се отказват да не вярват в успеха изобщо. Особено, когато става въпрос за собствения успех.

Изследователския център Pew направил анкета, резултатите от която са просто изненадващи. Хората, които са постигнали малко и печелят малко, с много по-голяма охота разказват за тези житейски ситуации, в които просто им е провървяла.

А тези, които са вече богати и уважавани в обществото, на практика винаги отричат ролята на късмета в техния живот.
Настояват, че всичко, което са постигнали, е благодарение на огромния труд и изморителната работа.

Какво пък му е лошото на това?

Такива хора рядко подкрепят обществените отношения не вземат участие в развитие на полезните инициатива.

Ето защо богатите и успешните никога не признават, че просто им е провървяло
4.5 (90.48%) 63 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 4, 2016 23:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи