В кое време от денонощието е необходимо да лягаме за операция и да се готвим за изпити?

По кое време е най-добре да се ляга под ножа, да се прави любов и да се готвим за изпити? Защо сърдечно болните трябва да бъдат внимателни в 6 сутринта и кога ни идват наум най-креативните идеи?

Учени от Бирнимганския университет провели изследване и установили – поставянето на ваксини е много по-ефективно от 9 до 11 сутринта.
В рамките на изследването било анализирано здравословното състояние на 276 мъже и жени, направили ваксини против грип.

Установило се, че ваксинираните между 9 и 11 сутринта, се чувствали много по-добре от тези, които били имунизирани, по което и да е друго време на денонощието.

Най-подходящото време за ваксиниране учените признали периода от 15 до 17 часа.
Имунната ни система е по-активна сутрин, коментират авторите на изследването. По-късно тя започва да „заспива“.

Закономерностите на биологичните ритми трябва да се отчитат не само при профилактика, диагностика и лечение на заболявания. Те трябва да имат предвид при хранене, спорт, четене на книги и общуване с приятели.

И така британските учени съставиха нещо като списък с това кои дейности е най-подходящо и неподходящо да се правят за едни или други действия.

Според британски учени, 6 сутринта е времето, когато най-често се случват инфаркти и инсулти.Ако страдате от сърдечно заболяване е най-добре на нощното ви шкафче, наред с хапчетата ви трябва да се намира и телефона.

Учените обясняват, че кръвното налягане сутрин често се повишава, а кръвоносните съдове са най-малко еластично от когато и да е през денонощието.

В 7 сутринта трябва да внимаваме за пристъп на мигрена, болки в гърба и обостряне на алергични реакции. Интересен е, че в този случай учените не си обясняват зависимостта между заболявания и времето от денонощието, но ако страдате от алергии или ви мъчи ревматизъм, си нагласете часовника не за 7, а за 8 сутринта.

А пък 8 е идеално време за събуждане. Освен тогава е най-подходящото време за зачеване на бебе, тъй като сперматозоидите тогава са по-активни, от когато и да е друго време на денонощието.

9 сутринта е най-доброто време за извършване на операции. А най-лошото време за това е от 15 до 17 часа.

Към 10 часа сутринта мозъкът ни се събужда окончателно, а това означава, че е най-доброто време за обсъждане на бизнес-проекти, подготовки за изпити и запомняне на важна информация.

Между впрочем, изпити е най-добре да се полагат от 11 до 12 часа – през това време се активизира краткотрайната памет и се усилва концентрацията.

Към 14 часа леко се влошава концентрацията – през това време е препоръчително да си отдъхнем, да поспим или просто да се разсеем за 30 минути от работа или учене.

Между впрочем второто дихание се отваря около 18 часа – именно през това време наум ни идват най-интересните и креативни идеи.
19 часа е най-доброто време да се приемат необходимите лекарства.

От 20 до 23 часа е най-опасният промеждутък за тези, които се измъчват от болки в корема – възможно е да започне болки в корема.

Освен това именно вечер се регистрират най-много случаи на остър апендицит. Съветът е да не се прекалява с вечерята, тъй като и без това след залез слънце храносмилането сериозно се забавя.