Ето защо гонореята скоро ще стане неизлечима болест

Мария
Написана от Мария юли 18, 2016 14:12

Ето защо гонореята скоро ще стане неизлечима болест

Акценти:

  • Нечувствителност - антибиотици
  • Препарати - резистентност
  • Положителни проби - гонорея

Свързани:

Не забравяйте да използвате презервативи, по този повод предупреждават от Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, тъй като според техен доклад гонореята вече е нечувствителна към последните два антибиотика, с които беше третирана.

С други, предаваното по полов път заболяване вече е придобило устойчиво към всички антибиотици, и не се поддава на лечение със средствата на съвременната медицина.

Или, ако трябва да си извличаме поука от всичко това е никога да не забравяме за използването на предпазни средства, особено когато правим секс за първи път с нов партньор.

Около 820000 души всяка година в САЩ биват инфектирани с бактерията Neisseria gonorrhoeae, като повече от половината от тях са на възраст между 15 и 24 години. В България, макар и да не се води подобна статистика, също проблемът е доста разпространен, особено през летните месеци, когато е пикът на безразборните сексуални контакти, най-вече по черноморските ни курорти.

Към ден днешен лекарите използват комбинация от 2 антибиотика, азитромицин и цефтриаксон, за да лекуват заболяването, като се надяват така да спрат развитието на резистентност у бактерията към други препарати в близко бъдеще.

Но настоящото проучване показва, че устойчивостта на бактериалния причинител на гонореята е нараснала в САЩ и към двата антибиотика.

През 2014 г процентното съотношение на положителни проби за гонорея показват нарастване на резистентността към азитромицин от 0.6 до 2.5% от всички проби, които са се оказали положителни, което е увеличаване над 4 пъти в сравнение с предходната година.

Устойчивостта на бактериалния причинител към цефтрифиаксон също е нараснала двойно – от 0.4% до 0.8% от всички положителни проби за венерическото заболяване.

Въпреки това обаче случаите на резистентност към тези два препарата са сравнително малко, и пациентите били лекувани с други антибиотици, но изследователите от американците CDC са разтревожени.

Според Робърт Киркалди макар и процентното съотношение на случаите на нечувствителност да е още ниско, не може да не генерира тревожност фактът, че този бактериален причинител неведнъж в миналото е показвал способността си да развива устойчивост към антибактериалните препарати.

Опасността гонереята да се превърне в нелечимо заболяване е съвсем реална в бъдеще.

И какво от това, ще си кажете най-вероятно, проблемът е, че ако не бъде напълно излекувана, ще се превърне в хронично заболяване, което постоянно ще напомня за себе си с неприятните си симптоми като парене в половите органи, влагалищни течения при жените, а също и болезнени усещания, и дългосрочни усложнения, увеличаващи риска от безплодие.

Ако пък бактериите попаднат в кръвта, е възможно развитие на сепсис, при който вероятността човека да се спаси е 50 на 50, и то при положение че бъде оказана адекватна и навременна медицинска помощ.

Как така бактериалният причинител на гонореята става нечувствителен и към най-силните антибиотици? Изследователите все още не са в състояние да дадат еднозначен отговор на този въпрос, но проблемът е в това, че бактериите става нечувствителни към препарата, а не, че самият той загубва своето действие.

В момента се работи по създаването на нови още по-мощни антибиотици, но докато бъдат одобрени и пуснати на пазара, може да са необходими доста години.

Киркалди заяви, че няма да спекулира с това колко бързо гонореята може да развие резистеннтост към всички антибиотици, но заяви, че въпросът е кога ще се случи това, а не дали.

Ето защо гонореята скоро ще стане неизлечима болест
4.6 (92.42%) 66 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 18, 2016 14:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи