Ето защо истинските мъже не живеят дълго

Мария
Написана от Мария май 5, 2016 21:10

Ето защо истинските мъже не живеят дълго

Акценти:

  • Мъжественост - господство
  • Силни усещания - любов
  • Чувство - срам

Свързани:

Учените установиха защо истинските мъже не живеят дълго. Защо мъжеството пречи на откровениченето с лекарите, какво е това хегемонна мъжественост и какво влияние оказва на процеса на социализация на момчетата?

В нашата представа мъжественият човек трябва да бъде храбър, непоколебим, смел. Именно той може да защитава и подкрепя слабите. Но според неотдавнашно изследване истинските мъже сами се нуждаят от внимание и подкрепа, тъй като не живеят дълго.

В рамките на изследването психолозите Диана Санчес и Мери Химелщайн от Ратгерския университет в САЩ провели проучване на 4 групи доброволци.

Първата група, състояща се от 250 мъже, учените помолили да попълнят онлайн анкети. В тях били включени въпроси за мъжествеността, а също и за това лекар от какъв пол биха посетили.

И се установило, че мъжете, възприемащи мъжествеността в традиционния смисъл и асоцииращи я с твърдост, храброст, увереност в себе си и сдържаност, най-често избирали лекар мъж.

Според анкетираните лекарите мъже са по-компетентни от лекарите жени.
Втората група доброволци се състояла от 250 студенти от мъжки пол. Те трябвало да отговорят на същите въпроси от анкетата, а запитването не се провеждало онлайн, а анкетиращите били в бели престилки.

И било установено, че тези анкетирани, които събрали високи оценки по скалата на мъжествеността, отговаряйки на въпросите на анкетата, отлагали посещението при лекар или избирали именно лекар-мъж, но не му разказвали откровено за своите симптоми.

Мъжете се срамуват и не желаят да показват на докторите своята слабост, коментира Санчес.
Голяма част от дълголетниците по света са жени, добавят авторите на изследването.

Мъжете живеят средно 5 години по-малко от жените, и физиологичните различия между мъжете не могат да обяснят защо се случва така. В рамките на изследването било установено, че традиционното разбиране за мъжествеността се отразява отрицателно на продължителността на живота.

Третата група от анкетирани се състояла от 198 мъже и жени, четвъртата – от 298 мъже и жени. Когато поговорили с тях, психолозите стигнали до заключението, че не само бруталните мъже по-рядко търсят медицинска помощ.

Лекари се стараят да избягват и жените, които смятат себе си за сдържани, храбри и уверени в себе си.
Подобни стереотипи се отразяват отрицателно на нежния пол, обясняват психолози.

Между впрочем, представителите на силния пол следват социалния сценарий, съгласно който истинските мъже трябва да бъдат смели и храбри. Но за жените няма подобни представи, и те не е нужно да скриват своите болести и слабости.

Според авторите на изследването проблемите имат решение, и на истинските мъже може да се помогне, като трябва да бъдат убедени, че посещението на лекар е проява на мъжественост.

Грижата за здравето не може да се възприема като отстъпване от мъжествеността, коментират американски психолози, а точно обратното.

Но обикновено зад мъжката сила също се крие страх и дори най-силните и здрави мъже също се страхуват от лекари, и това е напълно нормално, тъй като се страхуват за телесната си цялост.

Хегемонната мъжественост оказва силно влияние върху процеса на социализация на момчетата, култивирайки у тях силни емоции, свързани с отношението на господство и власт, и любов към силни усещания.

Но също така и превръща в табу – проявленията на слабост във вид на страх, нежност или чувство за срам.

Ето защо истинските мъже не живеят дълго
4.5 (89.46%) 74 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 5, 2016 21:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи