Ето защо млякото от хлебарка ще се превърне в новата суперхрана

Мария
Написана от Мария юли 28, 2016 14:48

Ето защо млякото от хлебарка ще се превърне в новата суперхрана

Акценти:

  • Белтъци - мазнини
  • Аминокиселини - последователност
  • Производство - масово

Свързани:

Вероятно ви се струва отвратително, че в бъдещето ще консумираме мляко от хлебарки, но все пак имайте предвид, че много хора по света нямат изобщо с какво да се хранят.

Международен екип от учени успява да идентифицира белтъчен кристал от средното черво на хлебарка. И каква си мислите е причината?

Този белтък е 4 пъти по-питателен от протеините, които се съдържат в кравето мляко, и учените са на мнение, че това може да е ключът към изхранването на нарастващото население в бъдеще.

Въпреки че повечето хлебарки не произвеждат мляко, една вид хлебарка, която е единствената, която ражда и след това образува мляко, за да храни малките си.

Фактът, че едно насекомо дава мляко е доста интересен.

Но изследователите останали направо шокирани, когато установили, че само един от протеиновите кристали, съдържащи се в млякото на хлебарката, съдържа 3 пъти повече енергия от еквивалентното количество биволско мляко, което е с по-високо съдържание от обикновените краве мляко и млечни продукти, които ние българите консумираме с охота.

Съвсем ясно е, че доенето на хлебарка не е реалистичен вариант, по който млякото да бъде добивано, и затова международен екип от учени, начело с изследователи от Института за стволови клетки биология и регенеративна медицина в Индия, взема решение да идентифицира гените,благодарение на които се образуват млечните протеинови кристали, за да се прецени дали не биха могли да се възпроизведат в лабораторни условия.

Кристалите са пълноценна храна, тъй като съдържат белтъци, мазнини и захари. И ако анализираме техните белтъчни вериги ще установим, че в тях има всички незаменими аминокиселини, посочва Санчари Банерджи, един от авторите на настоящото проучване.

Не само, че млякото от хлебарка е сериозен калориен източник, а също така и на хранителни вещества, а също и спестява време, тъй като когато навлезе в храносмилателната ни система протеинът в млякото се смила, кристалът освобождава допълнително количество белтък в еквивалентен размер, за да продължи храносмилането.

Освобождаваща време, отбелязва ръководителят на изследователския проект. Ако човек има нужда от висококалорична храна и същевременно пълноценна, това трябва да е вашият избор, добавя още той.

Важно е да се отбележи, че този пълноценен източник на протеин определено няма да е подходящ за хората, които се опитват да свалят килограми, и вероятно няма да е необходим на Запад, включително и у нас, където приемаме твърде много калории.

Но за хората, които трудно успяват да си набавят поне минималните калории за деня, около 2000, с млякото от хлебарки това би се получило много бързо и лесно, без да е необходимо да се полагат особени усилия.

Сега учените разполагат с точната последователност на аминокиселините, от които са образувани протеиновите кристали на хлебарките, и се надяват съвсем скоро да започне масовото им производство в големи количества, тъй като е трудоемко извличането им вътрешността на тези насекоми, макар и да е известна тяхната способност за бързо размножаване.

Както и по-горе посочихме, това откритие, че млякото на хлебарката е суперхрана повече важи за страните, където много хора гладуват и не печелят достатъчно, за да си набавят необходимата им храна.

Докато у нас, макар и от всякъде да се тръби, че сме бедни, самият факт, че има вегетарианци и вегани означава, че храната е в голямо изобилие.

Ето защо млякото от хлебарка ще се превърне в новата суперхрана
4.6 (92.38%) 21 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 28, 2016 14:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи