Ето защо на мъжете ги е толкова страх от лекари

Мария
Написана от Мария юли 24, 2016 01:06

Ето защо на мъжете ги е толкова страх от лекари

Акценти:

  • Интервенция - хирургична
  • Тревога - сериозна
  • Ятрофобия - лекарски кабинет

Свързани:

Има такива мъже, които не се страхуват от нищо, освен от лекари. Вероятно това не се отнася за вашия мъж, а специално за страхуващите се професорът от Харвардското медицинско училище Уилям Поллок разказва какво да правим с вредния за здравето страх.

По света се извършват повече от 230 милиона операции на година, по една на всеки 30-ти земен жител.

Какви са възможните мъжки страхове от лекар?

1. От игли и инжекции – белонофобия

Паника при вида на игли – една от най-сериозните причини много хора да не си правят задължителни ваксинации.

Най-лошо е, когато до истерия се стигне още при вида на капкомера, но пък ако навреме пациентът не получи необходимата доза антибиотици, това вече изобщо не е шега, казва Уилям Поллок.

Какъв е начинът за справяне с този страх?

Мъжете не трябва да зациклят върху тревожните мисли, а да се концентрират върху нещо, което ги разсейва, например думата „веранда“ или точка на пода, и да дишат дълбоко, с корема.

Медитацията понижава нивото на тревога, уверява Поллок. Препоръчително е да се диша така 5-10 минути, ако се налага да чакане на опашка пред лекарския кабинет, а след това към медитация трябва да се пристъпи преди поставянето на инжекция.

2. Лекарски кабинет – ятрофобия

Ако мъжът ви се изнервя всеки път, когато пресича прага на близката поликлиника, то това е лошо, защото дори и кръвното му налягане не може да се измери – резултатът няма да е изобщо реален.

Лекарите наричат това болест на бялата престилка, а турски лекари неотдавна определиха това състояние като симптом на метаболитен синдром.

Решението…

Страховете трябва да се обсъдят с лекар. Неговата задача е да успокои пациента, и при много хора се получава.

В случай че това не помогне, лекарят трябва да се предупреди от самия пациент за обстоятелството, че последният е просто по-нервен.

А измерването на кръвното в такъв случай е най-добре да се прави вкъщи, тъй като там го няма източникът на страх.

3. Виждане на кръв – хемофобия

Базовата процедура с название „кръвна картина“ помага навреме да се хване диабет, повишено ниво на холестерола и дори някои разновидности на рака.

С помощта на това изследване се узнават причините за анемия, възпаление, за инфекции, предаващи се по полов път, и т.д. Ако мъжът не дава на лекарите да му вземат кръв за изследване, това означава, че си играе със съдбата.

Какъв е начинът за справяне с тази фобия?

Просто не трябва да се гледа към кръвта. На мъжете ги вбесява факта, че се страхуват от нещо, затова и се принуждават да гледат, когато им вземат кръв.

От това стават още по-разтревожени и се стараят изобщо да избягват да дават кръв за изследване. Трябва мъжът да си признае, че има слаби нерви. На лекаря му е абсолютно все едно.

4. Хирургична интервенция – томофобия

Гръцки учени наблюдавали 400 пациенти, на които им предстояла операция. Установило се, че при 81% предстояща хирургическа интервенция предизвиквала сериозна тревога, като се установило, че 65% от тези 81% се страхували не от самата операция, а от това, че няма да могат да излязат от упойката.

Какво може да направи в такъв случай?

Помнете, че наркозата е по-безопасна от простото преминаване през улиците на голям град, първото ви тревожи, а второто изобщо.

Ето защо на мъжете ги е толкова страх от лекари
4.5 (89.09%) 77 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 24, 2016 01:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи