Езофагография – наложително изследване при киселини

Мария
Написана от Мария юни 16, 2016 19:22

Езофагография – наложително изследване при киселини

Акценти:

  • Моторика - хранопровод
  • Процедура - провеждане
  • Киселини - езофагография

Свързани:

Езофагографията е един от методите за диагностика на заболяванията на хранопровода с помощта на рентгенови лъчи.

Тъй като тъканите на хранопровода напълно пропускат, без да задържат, рентгеновото облъчване, този метод се базира на прием вътрешно на рентгеноконтрастно вещество – бариев сулфат.

Веществото при попадане вътре в хранопровода плътно обвива неговите стени, позволявайки на екрана да се разгледат и най-малките дефекти и сенки в лумена на органа.

Освен това при последователно бързо получаване на няколко снимки се получава информация за състоянието на моториката на хранопровода, което е особено важно при гастроезофагеалния рефлукс.

Методът се назначава при широк спектър на оплаквания от страна на храносмилателната система, и благодарение на нескъпото оборудване и за извършването на това изследване е достъпно във всяка болница.

Рентгенография на хранопровода може да се назначи нееднократно и е абсолютно безопасна, тъй като дозата на излъчване, получена при изследването, е значително по-ниска от тази, която може да навреди на здравето.

Езофагография – показания

Езофагографията може да се назначи както в допълнение към езофагоскопията или като самостоятелен метод за диагностика. Показанията за рентгенография на хранопровода са подозрения за следните заболявания:

• Чужди тела в хранопровода;
• Гастроезофагеален рефлукс;
• Вродени аномалии на хранопровода при кърмачета;
• Диафрагмена херния;
• Тумор, срастване, дивертикул, полип на хранопровода;
• Нарушения на двигателната функция на хранопровода с различна природа – първични и вторични нарушения на моториката на хранопровода;

Противопоказания

Изследването е противопоказно при бременност, особено в първия триместър, а също и за пациенти с остра хирургична патология – чревна непроходимост, остър апендицит, панкреатит и други заболявания, изискващи спешна медицинска интервенция.

Освен това не се препоръчва извършването на изследване при остър инфаркт на миокарда, оток на белите дробове, тежка дихателна недостатъчност и други неотложни състояния.

Подготовка за изследване

Вечерта преди провеждането на езофагография пациентът трябва да спазва лека диета в продължение на 2-3 дни. Не следва да се употребяват мазни, пържени, печени и остри блюда, тъй като дразнещите вещества могат да повлияят на моториката на хранопровода.

Също следва да се спрат приеманите препарати 24 часа преди провеждането на изследването по препоръка на лекуващия лекар.

Вечерта преди изследването е възможна лека вечеря, а в деня на изследването не се разрешава пиенето дори на вода. Кърмачетата сутрин също не се кърмят, тъй като процедурата трябва да се извърши на гладно.

Ако пък езофагографията се провежда в спешен порядък, например, при подозрение за чуждо тяло на хранопровода, се допуска несъблюдаване на указаните правила.

Провеждане на изследването

Езофагографията може да се проведе в поликлиника в планов порядък или в стационар, където пациентът се докарва в спешно състояние.

След като на пациента се разясни какви са особеностите на изследването, той подписва информирано доброволно съгласие за провеждането на процедурата, необходимо е свалянето на зъбни протези, аксесоари и други метални предмети, които могат да предизвикат появата на сянка на снимките.

След това пациентът влиза в рентгенов кабинет, и се прави първа обзорна снимка на гръдния кош. Там изпива воден разтвор на барий с гъста консистенция и с лек вкус на вар.

Веднага след това се прави първата снимка, ако изследването се провежда във връзка с подозрение за чуждо тяло, достатъчни са една или 2 снимки.

Ако необходимо да се открият нарушения в моториката на хранопровода, се прави серия от снимки в първите 2 секунди след поглъщането на бария.

Езофагография – наложително изследване при киселини
4.6 (91.14%) 70 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 16, 2016 19:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи