Защо недоспиването от работа не е повод за гордост, а опасен навик?

Джейсън Фрайд споделя своята гледна точка като основател на голяма компания, човек, който може да бъде определен като истински предприемач, за който времето е най-ценното нещо в живота.

На всички конференции, в които участвал като лектор, винаги се стараел да слуша и лекциите на останалите си колеги. Но в последно време все по-често започнал да улавя доста съмнителни изказвания – много предприемачи се хвалят, че почти не спят, и работят по 16 часа на ден.

И това звучи все едно недоспиването е необходимата съставка на успеха – отдихът остава в трета глуха, тъй като работата е прекалено много.

И това послание е страшно вредно за всеки бизнес. Непрекъснатото изтощение – това не е обред за посвещаване, а признак на глупост.

Учените предполагат, че резултатите от IQ тестовете се понижават с всеки изминал ден, в който спим по-малко, отколкото е предвидено. Така че разликата в мисловните способности ще стане очевидна много скоро.

Хората, работещи по 16 часа дневно, са толкова изтощени, че изобщо не забелязват как това вреди на работата им.

Човек, който не спи достатъчно, поставят под заплаха не само собственото си здраве и креативността си, но също влияе зле на околните.

Когато човек спи малко, той става нетърпелив, груб. Трудно става съсредоточаването и разбирането какво се опитват да ви кажат, сложно става и договарянето с други хора.

Неспящите мениджъри са ужасни, и не на последно място, заради глупавия пример, който дават на подчинените си. За какво да наемат блестящи служители, ако планират да ги докарат до припадък?

Ако целта на дългите часове работа, е да се свърши повече, как може да се поощрява недостигът на сън? Хората, които правят това са твърде уморени, за да мислят в перспектива.

Един от аргументите в полза на дългите часове работа – когато едва започвате бизнес, сте длъжни да му давате всичко. И това чувство е разбираемо, а и в него има доза истина.

Но какво се вижда тук – хората не могат да се спрат и продължават да работят в такъв режим. Ние сме роби на навиците. Вие сте изградили един навик, за да ви потръгнат нещата, и не можете да отстъпите от него.

Работите по 16 часа от самото начало, и започвате да мислите, че това е единственият начин да се задържите на пазара. Но много предприемачи прегарят от следването на това правило.

Защо е толкова важно, особено когато формирате навиците си, да спите?

Вие ще съобразявате по-добре, ще се превърнете в добър колега и шеф. Сънят е нужен за креативност, и за решаване на проблеми, а не е ли това, което ви е необходимо в работата?

Мозъкът работи, докато спим, обмисля тези въпроси, които не сме могли да решим в рамките на деня. Пълноценният сън е необходим, ако желаем да се събудим със свежи идеи в главата, а не с торбички под очите.

Да, понякога попадаме и в извънредни ситуации, които изискват допълнително работно време. Много често се случва и сроковете да ни притискат.

Това се случва, и то е нормално, но тогава изтощението ви ще бъде временно, а не постоянно. Такива случаи трябва да бъдат изключение, а не правило.