Фибриноген – какво означава, повишен при бременност, норма при мъже и жени

Мария
Написана от Мария февруари 10, 2016 20:28

Фибриноген – какво означава, повишен при бременност, норма при мъже и жени

Акценти:

  • Гликопротеин - нива
  • Повишени стойности - фактор
  • Патологични състояния - тежки

Свързани:

Съсирването на кръвта е сложен биохимичен процес, чиято задача е преустановяване на кръвотечението.

Но би бил неизпълним или изпълним със закъснение при отсъствие на един от съсирващите фактори, списъкът на които се открива с фибриногена.

Първият фактор, участващ в осъществяването на коаголационната хемостаза /FI/, плазменият белтък фибриноген се образува единствено в черния дроб и не е само фактор за съсирването, но и строителен материал, способстващ за затварянето на наранените повърхности – протичане на възстановителен процес.

Освен това фибриногенът се отнася към белтъците на острата фаза на заболяванията, поради което се отчита при диагностика на патологии с възпалителен характер.

На денонощие този разтворим във вода гликопротеин се образува в количества от 2 до 5 грама на литър кръв, периодът на неговия полуживот, или полупериод на циркулация, е около 4 дни.

Значение на фибриногена и неговата норма в кръвната плазма

В случай на аварийна ситуация /кръвотечение/ следва незабавен отговор на системата на съсирването и на фибриногена /фибриноген А/, разтворен в плазмата и свободно циркулиращ по кръвоносните съдове в концентрации 2.0-4.0 грама на литър кръв, се включва и се опитва да преустанови кръвотечението.

За тази цел под ензимното влияние на тромбина се разпада до междинен продукт, наричан фибрин-мономер или фибриноген В, за да се превърне в следващия стадий с участието на фактор 13 в неразтворим фибрин-полимер.

Последният можем да видим в съсирила се в епруветка кръв под формата на бели фибринови нишки. Последните, образувани в раната на живия организъм, вземат участие във възстановяване на тъканта, помагайки ѝ да се възстанови.

Те остават на място, съставлявайки основата на тромба, който затваря отвърстието в кръвоносния съд.

Освен участието в процеса на съсирване и натрупване на тромбоцити, фибриногенът има и други задължения:

• Допринася за взаимодействието между стената на кръвоносния съд с елементите на кръвта;
• Фактор, определящ плътността на кръвта – визкозитета;
• Отнася се към протеините от острата фаза, поради тази причина повишено ниво се установява при редица остри патологични състояния;

Нормата на тази важен гликопротеин при здрави хора е с не много широк диапазон на стойностите и варира в пределите 2.0-4.0 грама на литър или 5.8-11.6 микромола на литър.

Сравнително ниско ниво се наблюдава при новородените деца, което е от 1.25 до 3 грама на литър кръв.

При жените фибриногенът се повишава по време на бременност.

С наближаването на раждането неговата концентрация може да достигне до 6 грама на литър и се смята за абсолютно нормално за приготвящия се за важното събитие организъм – системата на съсирване трябва да бъде подготвена, тъй като по време на раждането всичко е възможно.

Но при бременност нивата на фибриногена понякога се понижават, което се наблюдава в случай на отлепване на плацентата, емболии на околоплодните води и други тежки усложнения.

От природата е програмирано фактор №1 при жените да е повишен по време на месечния цикъл, тоест системата на съсирване при нежния пол, се настройва към физиологическите процеси, протичащи в женския организъм.

Първи фактор над нормата – какво означава?

Фибриногенът над нормалните нива означава, че системата на хемостазата е активирана и съществува от излишно образуване на тромби или пък в организма протича остра фаза на възпалителния процес обикновено тежко.

Така че повишено ниво на този фактор се наблюдава при тежки патологични състояния, засягащи жизненоважни органи и целия организъм като цяло.

Фибриноген – какво означава, повишен при бременност, норма при мъже и жени
4.5 (89.45%) 55 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 10, 2016 20:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи