Фиброза на белите дробове – какво представлява и как се лекува

Мария
Написана от Мария март 29, 2016 10:06

Фиброза на белите дробове – какво представлява и как се лекува

Акценти:

  • Фиброза на белите дробове - странични ефекти
  • Дихателна функция - обем
  • Прогрес на заболяването - преустановяване

Свързани:

Фиброзата на белите дробове е заболяване, при което в органа се образува белезникава /съединителна/ тъкан и се разраства по такъв начин, че се нарушава изпълнението на техните основни функции.

Намалява способността на белодробната тъкан да се разтягат, тяхната еластичност, също се затруднява преминаването на въглеродния диоксид и на кислорода през стените на алвеолите – специфични мехурчета, посредством които кислородът попада в кръвта.

Причини и симптоми за фиброза на белите дробове

Кои са най-разпространените фактори, способстващи за развитието на заболяването:

На първо място е наследствената предразположеност, а също и тютюнопушенето и постоянното въздействие с химически вещества.

Не по-малко значим фактор е местожителството в замърсен район с голям брой промишлени предприятия, или пък замърсяване от изгорели автомобилни газове – основният замърсител на въздуха в големите български градове.

Вдишването на частици неорганични – цимент, пясък, абзест, талк, силиций, метални стружки, или органични вещества – плесен, дървени трици, суха трева, брашно, трици, прах в продължение на дълго време, също е един от основните рискови фактори.

Други обуславящи такива са – продължителна употреба на химически средства – при лечение на онкологични заболявания, или на лекарства против сърдечна аритмия; въздействие на облъчване; наличие на хронично автоимунно заболяване – системен лупус, склеродермия или ревматоиден артрит; нарушение на нормалната функция на ендокринната система.

Идиоатичната фиброза на белите дробове – това е разновидност на заболяването, което възниква без видими причини. Учените и до сега се опитват да установят истинският произход на тази патология.

Една от основните версии е предположението, че за влошаването на структурата на белодробната тъкан е виновно недоспиването. Умореният организъм получава по-малко кислород.

Признаци, характерни за развитието на заболяването, са:

• Често усещане за задух, особено усилващо се след физически натоварвания;
• Бързо отслабване без корекция на хранителния режим;
• При дишане се чуват хрипове;
• Суха кашлица, понякога с отделянето на малко количество храчки;
• Болезнени усещания в областта на гърдите;
• Посиняване на устните, на краищата на пръстите – цианоза;
• Бързо безпричинно уморяване, тъй като кръвта е недостатъчно добре наситена с кислород;
• Увеличаване на фалангите на пръстите, напукване на пластините на ноктите;

В напредналите стадии на заболяването се развива сърдечна недостатъчност, образуват се отоци на долните крайници, появяват се болки в гърдите, подуване и пулсация на вените на шията.

Фиброзата на корените на белите дробове се съпровожда с тяхното удебеляване, поради увеличаване на съединителната тъкан, което може да доведе до развитието на тромбоемболия на белодробната артерия.

Диагностика и лечение на фиброза на белите дробове

Прави се оценка на състоянието на болния, като се започва с анализ на оплакванията, снемане на анамнеза – кога и при какви обстоятелства са се появили първите симптоми, как се е развивало заболяването.

Прави се преглед – прослушва се гръдния кош, проверява се дихателната функция и белодробния обем.

След това в случай на необходимост се провеждат допълнителни инструментални диагностични процедури, сред които рентгенография на гърдите, магнитно-резонансна и компютърна томография – дава възможност за точно определяне на всички изменения или се назначава биопсия.

При това заболяване лечението започва с отстраняване на причините, провокирали развитието на патологичния процес. Това позволява да се преустанови прогреса на заболяването и да се понижи проявлението на страничните ефекти.

Тези зони от тъканта, които не предизвикват негативни проявления, не се нуждаят от специално лечение. В случай на силно разпространение на съединителната тъкан може да се наложи пълното ѝ премахване и замяна на органа с донорски.

Фиброза на белите дробове – какво представлява и как се лекува
4.5 (90%) 76 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 29, 2016 10:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи