Диетите обикновено предполагат спиране на въглехидратните храни.

Но съществуват и такива, които не само ги разрешават, но и наблягат на тях.

При спазване на хлебна диета се консумира нискокалоричен хляб, който естествено съдържа въглехидрати.

Как точно действа диетата и как да я спазваме?

Каква е същността на хлебната диета?

На тази диета няма да гладувате, а това означава, че няма да сте раздразнително, през цялото време ще сте в добро настроение, няма да ви измъчва отпадналост, както се случва при много други диети.

Отслабването на хлебна диета е възможно без особено големи усилия и бодростта и доброто настроение са гарантирани.

Макар и пълнозърнестият хляб да съдържа въглехидрати, те са по-сложни.

А това означава, че се разграждат бавно, кръвната захар не се повишава рязко.

След консумация на такъв хляб организмът се засища за дълго време и разходва енергия постепенно.

Следователно могат да се избегнат мастни отлагания по талията, бедрата и корема.

Как да спазваме хлебна диета?

• Трябва да се яде на често и по еднакво време;
• Пият се не по-малко от 2 литра вода дневно;
• Между храненията трябва да има интервал от 3 часа;
• Хляб трябва да се яде всеки ден;

Що се отнася до вида хляб, за предпочитане са пълнозърнестите, подходящи са също ръжените, с трици.

Всички тези хлябове съдържат витамини от група В и Е, калий, калций, фосфор, магнезий.

А това означава, че са много полезни за здравето. 1 филия съдържа приблизително 35-45 килокалории.

Тази диета се дели на 2 етапа – сваляне на килограми и поддържане на постигнатите килограми.

По време на първия етап мъжете могат да изяждат до 16 филии хляб на ден, а жените до 12.

Филиите не трябва да са големи, допуска се мазане с различни пасти.

Освен това могат да се консумират следните храни:

• Яйца – 3 пъти седмично;
• Постно месо;
• Млечнокисели храни;
• Зеленчуци, освен съдържащи скорбяла;
• Плодове;
• Растителни масла в малки количества;
• Риба и зелен чай;
• Зеленчукови сокове, кафе;

Задължително трябва да се похапват сандвичи с пилешко месо, говеждо, телешко, пуешко, риба, извара.

Този етап е с продължителност от 2 седмици.

На втория етап на диетата, групите храни, които се консумират, се увеличават.

Допускат се макарони и каши, 2 филии хляб се заменят с порция овесени ядки или елда.

Картофи и бобови, по една порция дневно, също са допустими.

Плодове е желателно да се консумират 3 пъти дневно.

Етапът продължава приблизително 2-3 седмици.

Забраняват се захарни изделия, мед, шоколад, мармалад, алкохол, маринати, майонеза, бисквити, мазни млечни продукти, мазни меса, газирани напитки и алкохол.

Първият етап позволява свалянето на до 5 излишни килограма, а вторият около 2 килограма.

Тоест отслабването е комфортно, постепенно, не се налага гладуване.

Освен това се и подобрява общото здравословно състояние.

Но процесът на сваляне на килограми отнема доста дълго време.

В първия етап е препоръчително да се редуват един ден месно меню, втори ден зеленчуково.

Месо и риба се консумират, но с уговорката за обяд, а не за вечеря.

Последното хранене за деня трябва да е леко, препоръчителни са задушени зеленчуци.

Ако ви омръзне всеки ден хляб, може да го замените с макарони от твърда пшеница или с овесени ядки.