Хомеопатията – информация за размишление

Мария
Написана от Мария март 26, 2015 13:35

Хомеопатията – информация за размишление

Акценти:

  • Хомеопатия - същност
  • История и теория
  • Хомеопатично разреждане

Свързани:

Какво представлява хомеопатията?

Хомеопатията е вид алтернативна медицина, която се състои в използването на силно разредени препарати, за които се предполага /според хомеопати/, че предизвикват при здрави хора симптоми, подобни на тези при наличие на реално заболяване.

История и теория на хомеопатията?

За основател на хомеопатията е прието да се смята немският лекар Христиан Фридрих Самуел Ганеман, който при превода на научния труд на Уилям Кален «Materia Medica», обърнал внимание на практиката за лечение на малария с кора от хининово дърво.

Използвайки това средство върху себе си, Ганеман решил, че то предизвиква същите симптоми, както и маларията.

От това впоследствие се появило заключението за възможността за лечението на заболяването с малки дози лекарствени препарати, предизвикващи при по-големи симптоми, сходни с тези на малария.

В други основни концепции на хомеопатията са потенциирането и разреждането.

Какво е това хомеопатично разреждане?

Почти навсякъде в онлайн пространството може да се намери информация за математическите изчисления, които показват съдържанието на активно вещество в хомеопатичните препарати.

За илюстрация ще дадем следния пример: съдържанието на активно вещество в известния хомеопатичен препарат „Осцилококцинум“ /следва са се припомни, че в този препарат активното вещество е черен дроб и сърце от мускусна патица/ е приблизително една молекула за цялата наблюдаема Вселена, тоест в такова количество от препарата с обем цялата наблюдаема Вселена има една молекула от активното вещество – екстракт черен дроб и сърце от мускусна патица.

Същото количество активно вещество /а всъщност няма такова според математическите изчисления/се съдържа и в друг препарат „Анаферон“ /това е руско хомеопатично средство, което към момента не се внася в България/.

По този начин, ако човек си закупи, той си купува 6 грама захароза и лактоза за около 10 лева. А за същата сума може да си вземе количество патешки дроб и сърце, с които може да се храни няколко дни.

Смятате това за преувеличаване? Нека тогава да прочетем какво пише производителят на листовката на препарата.

Активната форма на действащото вещество – активна форма със съдържание на не повече от 10-16 нанограма на 1 грам активно вещество.

Тоест, за да приемете една молекула от активното вещество теоретично ще ви се наложи да изпиете количество от лекарството, което е равно на обема на Тихия океан.

Предварителни изводи за хомеопатията

И така, преди да назначи „лечение“, хомеопатът определя симптомите, а след това преценява какво средство в големи дози предизвиква подобна симптоматика. След това предписва препарат, в който няма нищо друго освен някакво помощно вещество като например лактоза и захароза.

А възможно ли е хомеопатията все пак да е ефективна?

Доказателствената медицина изучава всичко в опит да се намери най-доброто от съществуващите методи за лечение. Хомеопатията не е изключение в медицинската литература има данни достатъчно изследвания, чийто предмет е бил този въпрос.

Но към настоящия момент няма никакви доказателства за това, че хомеопатичното лечение по някакъв начин превъзхожда плацебото при лечението на каквито и да е известни на науката заболявания и състояния.

Но безвредна ли е хомеопатията…

Едно от най-опасните заблуждения, тъй като има 2 варианта:

• Необходимо е да се започне лечение на заболяването – в такъв случай намесата на хомеопат възпрепятства започването на адекватна терапия, а не са редки случаите, когато това е от решаващо значение.

• Заболяването не налага лечение – винаги има шанс човек да получи алергия или друга нежелана реакция, когато приема препарат, който не му е нужен по принцип.

Хомеопатията – информация за размишление
4.4 (87.31%) 52 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 26, 2015 13:35
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Калина март 27, 12:18

    Напълно съм съгласна с всичко, което казвате. Но много ми се иска да имам и обяснение за опита с детето ми – тогава на две години. За три месеца се наложи три пъти да пие антибиотик, но след като започна да приема профилактично хомеопатични лекарства, не стигахме до антибиотик.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи