Хората, които често си правят селфита, са потенциални психопати

Мария
Написана от Мария януари 27, 2015 12:46

Хората, които често си правят селфита, са потенциални психопати

Акценти:

  • Автопортретни фотографии
  • Психопатия и нарцисизъм
  • Редакцията на селфито - признак на психично разстройство

Свързани:

Ако сте мъж и подражавате на Джъстин Бийбър редовно, публикувайки снимки на самия себе си в сайтовете на социалните мрежи, като Facebook или Instagram, за вас имаме тревожни новини: вие сте изложени на висок риск от антисоциални психически отклонения.

Ново изследване, проведено от Джеси Фокс, доцент от университета на щата Охайо и докторантката от същото учебно заведение Маргарет Рууни, показва, че мъжете, които редовно публикуват фотографии на самите себе си в Интернет са много по-склонни към нарцисизъм и психопатия от останалите мъже.

Освен това хората, които обикновено редактират своето селфи преди да го качат в социалната мрежа, тоест използват различни програми за подобряване на изображението като „Photoshop“, имат много високи показатели за нарцисизъм и психопатични симптоми, които се откриват с помощта на специална скала.

„Ние получихме напълно логични резултати в нашето изследване: хората, които си правят много селфито и губят прекалено много време в подобряването му, са по-самовлюбени.

Все пак, въпреки доказателствата, нашето изследване е първото научно свидетелство за този симптом на психопатията, по-рано тази връзка не е била проучвана от научна гледна точка.“ – това посочва Джеси Фокс, водещ автор на изследването.

„По-интересен е фактът не, че селфито е свързано с нарцисизма, а с връзката между селфито и други антисоциални черти на личността – психопатия и предразположеност към самообективиране.“

Нарцисизъм наричат убеждението, че един човек е по-умен, по-привлекателен и като цяло по-добър от всички останали, при това съчетано с вътрешна неувереност в собствените му възможности.

А психопатията се определя като отсъствие на емпатия и уважение към другите хора в съчетание с тенденция към импулсивно поведение. Самообективиране е термин, който се използва, за да се означи състоянието, при което един човек обръща прекалено много внимание на детайлите на собствената външност,игнорирайки в същото време положителните си качества.

В изследването, проведено от учени от държавния университет на Охайо, САЩ, взели участие 800 мъже на възраст от 18 до 40 години, които онлайн попълнили въпросник, в който им се задали въпроси за техния стил на общуване в социалните мрежи, а също и преминали през стандартно анкетиране, чиято цел била установяване на признаците на антисоциално поведение и на самообективиране.

Първоначално в изследването участвали и жени, но получените резултати били отхвърлени поради груби нарушения в методиката.

Мъжете били запитани колко често публикуват селфи, подобряват ли фотографията си преди да я качат в Интернет и какво включва тази редакция – само премахване на излишните полета или използването на специален софтуер за детайлно редактиране на съответната снимка.

Резултатите от това изследване бяха публикувани в онлайн версията на списанието Personality and Individual Differences. Авторите подчертават, че публикуването на голям брой снимки вид селфи е свързано с нарцисизъм и психопатия, но психопатията не е задължително да се проявява чрез качването на снимки тип селфи в социалната мрежа.

Фокс посочва, че акцентът върху редактирането на собствените снимки преди публикуване е по-характерен за хора със самообективизация, която нерядко се среща при хетеросексуалните мъже.

В същото време за психопатията е по-характерно качването на голям брой селфита без всякаква редакция, тъй като тези хора са импулсивни и те никога не губят време, за подобряват определени фотографии.

„Известно, че самообективирането провокира редица сериозни проблеми, сред които основните са депресията и хранителни разстройства“ – добавя още Фокс.

Хората, които често си правят селфита, са потенциални психопати
4.5 (90.43%) 23 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 27, 2015 12:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи