Всеки от нас знае, че плодовете са много полезни. Те като храна са не само източник на младост, здраве, жизненост, но и са естество лекарствено средство за много болести.

Много учени вече доказаха, че консумирайки любимите си плодове човек не само може да се наслаждава на техния необикновен вкус, но и да ускори процеса на лечение на множество заболявания.

Например, за да избегне депресия човек е достатъчно да изяжда най-малко по 2 плода дневно. Този факт установили учените от университета Куинсланд в резултат на изследване, в което взели участие 6000 жени от Австралия.

Младите жени, които консумират най-малко 2 порции плодове на ден, е по-малко вероятно да страдат от депресия, отколкото тези, които изяждат по-малко от това количество.

В този случай учените не са успели да открият връзка между потреблението на плодове и депресията. Те отбелязват, че са необходими допълнителни изследвания върху различията между плодовете и зеленчуците.

Според изследователите разликата е обусловена от това, че в плодовете за разлика от зеленчуците се съдържат много противовъзпалителни съединения и антиоксиданти, такива като ресвератрол.

Следва да се отбележи, че в друго изследване, проведено по-рано, 33.5% от хората с високи показатели за психическо благополучие изяждали дневно по минимум 5 порции плодове и зеленчуци.

Те оптимистично гледали на нещата, чувствали се радостни, били уверени в себе си, имали добри отношения с околните и успявали много бързо да възстановяват душевните си сили.

Сред хората, изяждащи по по-малко от една порция, тези с високи показатели за психическо благополучие били едва 6.8%.
Освен това, само 1-2 парченца плодове на ден са достатъчни, за да се понижи рискът от сърдечен пристъп или инсулт до 40%.

Това твърдят учените от Оксфордския университет, Великобритания, изследвали почти 500 000 души в продължение на 7 години.

Оказало се, че хората, които всеки ден, включвали в менюто си, по-рядко се сблъсквали със заболявания на сърцето и с двата типа инсулт.

Потреблението на плодове било характеризирано от британските учени по 5 категории – „никога“, „ежемесечно“, „1-3 пъти седмично“, „всеки ден“. И колкото по-често хората, тоест участниците в проучването, толкова бил по-нисък рискът от усложнения.

В сравнение с хората, които изобщо не консумирали плодове, при тези, които изяждали всеки ден по един плод, показателите за сърдечно-съдови заболявания били понижени с 15%.

Тези на исхемичния инсулт били по-ниски с 25%, а за хеморагичен – с над 40%. И също поради това, при хората, обичащи плодове, било значително понижено систоличното налягане /с 3.4 мм живачен стълб / и диастоличното /с 4.1 милиметра/.

Но все пак изследователите не отчели порциите плодове. Но тези, които консумирали плодове ежедневно, те изяждали по 1.5 порции. За една порция се приема една неголяма ябълка или портокал.

В изследването взели участие хората, които нямали здравословни проблеми в самото начало, тоест, когато са започнали да участват в проучването.

За 7 години наблюдения били регистрирани 19 300 случаи на сърдечни заболявания и 19 689 инсулта, при които отношението между исхемичен и хеморагичен било обичайно – около 80 на 20%.

Разбира се при проведените изследвания е отчитана консумацията на сурови плодове, тъй като вероятно на повечето от нас е ясно, че при термична обработка повечето от тях загубват голяма част от хранителните и лечебните си свойства.

Но все пак някои плодове трудно биха могли да се консумират, ако не се сварят, преди това, като например дюлята, която е изключително твърда и на практика не е възможно да се яде в суров вид.