Хроничното възпаление променя баланса на кръвта и предизвиква рак

Мария
Написана от Мария май 11, 2016 16:47

Хроничното възпаление променя баланса на кръвта и предизвиква рак

Акценти:

  • Хемопоетични клетки - кръвообращение
  • Лимфоидни - имунен дефицит
  • Миелодни клетки - излишък

Свързани:

В последно време се натрупват все повече данни за съществената роля на хроничното възпаление за развитието на множество заболявания.

Последното изследване показва, че хроничния синтез на възпалителния сигнал интерлевкин-1, е причина за образуване на кръвотворни стволови клетки на костния мозък, които са необходими за борба с инфекциите и за „ремонт“ на организма при травма, но това се случва поради понижаване на възможностите на стволовите клетки и поддържане на кръвта в добро състояние.

Тази реакция на стволовите клетки на интерлевкин-1 води до прекомерно образуване на агресивни имунни клетки, способни сериозно да увредят тъканите на организма.

Повишеното ниво на интерлевкин-1 съпровожда хронично възпаление, свързано с развитие на заболявания, сред които затлъстяване, диабет и автоимунни заболявания.

Дисбалансът на системите на кръвните клетки може да доведе до понижаване на ефективността на доставянето на кислород, развитие на имунен дефицит, и може да способства за развитие на рак.

Всяко възпаление може за много кратко време да стимулира акумулирането на ресурси за борба с инфекциите и за възстановяване на увредените тъкани.

Но подобно възпаление в продължение на дълъг период от време води до сериозна токсичност за целия организъм, посочва Ерик Пиетрас, доктор по философия, изследовател на Онкологичния център на Университета Колорадо.

IL-1 е цитокин, който се смята важен за имунната система и се използва за привличане и активация на възпалителни клетки, необходими за защита и ремонт на тъканите при травми.

Но повишените му нива при са особеност на хроничното възпаление, което често се проявява в процеса на стареене и редица заболявания.

Ако организмът ви функционира при условия на постоянно прекомерно възпаление, с течение се претоварва и вече не е толкова ефективен.

И стволовите клетки на кръвта реагират по такъв начин, посочва Пиетрас. Кръвотворните стволови клетки също наричани хемопоетични стволови клетки обикновено спящи в костния мозък и понякога пробуждащи се за поддържане на надлежното ниво на нормален състав на кръвта, както показват опитите на доктор Пиетрас и неговите колеги – тези клетки също са чувствителни към измененията на средата и по съответния начин реагират на подобни изменения.

И по-точно са чувствителни към образуващия се интерлевкин-1, и се стимулират от този цитокин да образуват миелоидни клетки, необходими по време на борба с инфекции или травми.

Ако сигналът за активация от IL-1 не утихва, то хемопоетичните клетки продължават да генерират миелоидни клетки, но вече за сметка на способността им да се самовъзстановяват и умението правилно да изграждат останалата част от кръвоносната система.

Хемопоетичните клетки получават сигнал, който им казва, че са длъжни постоянно да поддържат определено количество миелоидни клетки, и в резултат престават да произвеждат други кръвни клетки, които са необходими на организма.

И в крайна сметка човек може да получи твърде малко червени кръвни клетки, понижавайки по този начин способността на организма да доставя кислород към клетките и органите.

Или пък е възможно намаляване на образуването на лимфоидни клетки, което прави организма потенциално имунодефицитен. Всички тези общи сигнали са характерни за хронично възпаление и дори стареене на системата на кръвообращението.

Още важен въпрос възниква пред учените по време на изследванията – обратими ли са тези състояния. С други думи, ако хемопоетичните клетки са се научили да образуват излишък от миелоидни клетки, то могат ли лесно да се отучат от тази функция?

Хроничното възпаление променя баланса на кръвта и предизвиква рак
4.5 (90.88%) 68 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 11, 2016 16:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи