Имунитетът срещу коклюш се запазва само няколко години след поставянето на ваксина

Мария
Написана от Мария януари 28, 2015 07:48

Имунитетът срещу коклюш се запазва само няколко години след поставянето на ваксина

Акценти:

  • Ваксинация срещу коклюш
  • Разширяване на обхвата на имунизациите срещу коклюш
  • Влошаване на епидемиологичната обстановка на това заболяване

Свързани:

Средната продължителност на имунитета срещу коклюш след ваксинация срещу дифтерия, тетанус, коклюш с безклетъчна компонента /в момента в имунизационния календар на България е включена комбинирана петкомпонентна ваксина, която предпазва от следните заболявания – дифтерия, коклюш с безклетъчна компонента, инактивирана полиомиелитна ваксина, конюгирана ваксина срещу Хемофилус инфлиуенца тип В/.

„В последно време се появиха множество сравнително малки проучвания, които показват, че ваксината DTaP /тетанус-дифтерия токсоид-безклетъчна коклюшна ваксина/ не предпазва толкова дълго, колкото се е предполагало по-рано, но нашият мета-анализ предоставя първите категорични и точни данни по този проблем“ – това заяви Ashleigh McGirr един от съавторите на този мета-анализ.

Публикуваните неотдавна доклади за влошаване на епидемиологичната обстановка по отношение на коклюша в редица страни сочат, че възможната причина за това е прекалено бързата екстинция на придобития след ваксинацията с DTaP имунитет.

Ashleigh McGirr, MPH и David N. Fisman, MD, MPH, FRCPC направили научен преглед и мета-анализ с цел да оценят продължителността на защитния имунитет срещу коклюш след 3 и 5 дози DTaP.

В своя научен труд те съпоставили данните от 6 изследвания, проведени след имунизация с 6 дози и 6 изследвания, проведени след поставени 3 дози. Всички тези изследвания били проведени на териториите на САЩ, Германия, Италия, Швеция и Сенегал.

Окончателният регресионен модел на интензитета на имунитета показал, че всяка година, започвайки от последната доза DTaP ваксина, рискът човек да се разболее от коклюш се увеличават с 33% без значими различия между схемите с 3 и 5 дози.

Основавайки се на получения модел за средната продължителност на защита, която осигуряват DTaP ваксините, учените заключават, че 3 години след последната имунизацията с ваксината ДТК нейната ефективност не надвишава 85% и само при 10% от децата, на които им е поставена тази ваксина, запазват имунитета си към коклюш 8.5 години след поставянето на последната доза от нея.

„Възможно е нашето изследване да доведе до преразглеждане на съществуващите схеми за имунизация на децата в посока намаляване на интервала между поставянето на ваксините и увеличаване на количеството на дозите за реваксинация“ – това посочва един от съавторите на мета-анализа.

„Лекарите трябва да са наясно, че продължителността на защитното действие на DTaP ваксината е доста по-кратка, отколкото се смяташе досега.

Основавайки се на тази информация е възможно в случаите на висок риск от заразяване с коклюш те да препоръчват на своите пациенти поставянето на ваксини на по-малки интервали и по-големи количества дози от ваксината срещу дифтерия, тетанус и коклюш, особено на тези, които са в юношеска възраст “ – посочва още той.

Dr. Nicole Guiso от Института Пастьор в Париж, Франция, коментирайки това изследване отбелязва: „Фактът, че субединичните ваксини не са в състояние да осигурят дългосрочен имунитет е добре известен.

Освен това, ние не следва да забравяме, че продължителността на имунитета след прекарано заболяване коклюш, също е сравнително кратка. При такива условия би било трудно да се очакват различни резултати, тъй като е невъзможно учените да създадат ваксина, която да осигурява по-добър имунитет от едно заболяване от самата природа.Също така е важно да се отбележи, че от коклюш човек може да преболедува 2-3 пъти през живота си. “

Д-р Гюсо продължава: „За подобряване на епидемиологичната обстановка, ние преди всичко трябва да се увеличим обхвата на имунизациите и те достигнат до над 90% от децата в предучилищна възраст с 4 дози.“

Имунитетът срещу коклюш се запазва само няколко години след поставянето на ваксина
4.4 (87.23%) 47 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 28, 2015 07:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи