Интересно изследване беше проведено неотдавна от учени от град Чикаго, САЩ. Авторите на това проучване твърдят, че макар и младите хора по-рядко страдат от тежък махмурлук след злоупотреба с алкохол, отколкото тези в напреднала възраст, обилният прием на алкохол значително потиска тяхната имунната система /на младите здрави хора/.

По данните на Центъра по контрол и профилактика на заболяванията /CDC/, 1 от 6 души в зряла възраст в САЩ употребява алкохол 4 пъти в месеца, най-често спиртни напитки пият младите хора на възраст от 18 до 34 години.

Пиянството в законодателството на САЩ се нарича, когато нивото на алкохола в кръвта на човека е 0.8 промила и повече, на хората с такива кръвни нива на алкохол е забранено да управляват автомобили.

Посочените кръвни нива се достигат след 4 питиета за жените и 5 за мъжете, изпити за период от 2 часа. За сравнение, в България този показател е още по-нисък - 0.5 промила алкохол в кръвта, при които според Закона за движение по пътищата е абсолютно недопустимо управлението на автомобил, а при шофиране с 1.2 промила алкохол в кръвта се носи и наказателна отговорност.

Резултатите от проведените по-рано изследвания показаха, че хората, обръщащи се за медицинска помощ с травми, в повечето случаи получават тези наранявания в състояние на алкохолно опиянение и че спиртните напитки увеличават риска от получаване на травми, в частност – падания, изгаряния, огнестрелни рани, пътно-транспортни произшествия и други видове травми.

В допълнение към всички други негативни ефекти от злоупотребата с алкохол, пиянството понижава способностите на организма да се възстановява след наранявания и неговата устойчивост към инфекции.

Доктор Елизабет Ковач, един от съавторите на изследването, заяви, че до сега не сме имали пълна представа до колко пагубно въздействие на имунната ни система оказва злоупотребата с алкохол.

В своето изследване тя проучила 8 мъже и 8 жени на средна възраст от 27 години. Всеки участник преди провеждането на тестовете изпивал 4-5 питиета водка, тоест 200-250 мл и достатъчно, за да може да отговори на определението за пиянство.

От участниците били взети кръвни проби 20 минути след достигането на пика на интоксикацията и при проучване на състоянието на имунните клетки било установено, че техните функции са инхибирани или казано по-друг начин потиснати.

Впоследствие кръвни проби били взети 2 и съответно 5 часа след пика на алкохолното опиянение и от тестовете се доказало снижена активност на основните имунни клетки в сравнение с времето, през което участниците били в трезво състояние.

Най-голямо намаляване на активността, под въздействието на алкохола, била установена при левкоцитите, особено на моноцитите и естествените клетки-убийци, които се смятат за основни компоненти на имунната система. Освен това било наблюдавано повишено ниво на определени цитокини – белтъчини, които сигнализират имунната система, че е време да понижат активността.

Интервалите за вземане на кръв били избрани не случайно – в тези периоди най-често хората постъпват в спешните отделения, тъй като са получили в резултат на алкохолното опиянение.

В бъдеще авторите на това изследване планират да проведат аналогично изследване сред пациенти, постъпващи в отделенията по изгаряния, за да се направи сравнение на показателите на имунната система на пияните и трезвите пациенти.

В новото изследване също ще бъдат измерени показателите на имунограмата на пациентите, освен това ще се сравни степента на увреждане на белите дробове, степента на общата полиорганнна недостатъчност и нивото на смъртност и в двете групи.