Изгаряне с киселина – ето какво да направите

Мария
Написана от Мария юни 13, 2016 18:31

Изгаряне с киселина – ето какво да направите

Изгарянето с киселина се отнася към химическите увреждания на кожата. Такива изгаряния най-често се случват в производството, и по-малко и в бита. Въпреки това никой не е застрахован от тях.

По какво се различават киселинните изгаряния, и как правилно се лекуват такива травми, за да не се влоши състоянието?

Какво да направите, ако се залеете с киселина?

Епидемиология

Киселинните изгаряния са приблизително 10-15% от всички увреждания, дължащи се на изгаряне. Приблизително 60% от такива случаи се наблюдават в производството, 30% в бита и 10% се извършват умишлено.

Мъжете получават киселинни изгаряния 3-4 пъти по-често от жените.

Според статистиката в повечето случаи хората получават увреждания в резултат на въздействие на следните вещества:

• Акумулаторна киселина;
• Солна киселина;
• Оцетна и азотна;

Причини за изгаряне с киселина

Представлява увреждане на кожата в резултат на агресивно въздействие на киселини. Най-често хората получават от агресивни вещества, които са на свободен достъп.

Може да се случи както в бита – у дома при почистване на помещенията, миене на чинии, при почистване на канали, така и в производството – особено в предприятия от химическата промишленост.

Приблизително 40% от такива изгаряния са при децата.

Киселините могат да бъдат различни в зависимост от степента на въздействие върху тъканите. Най-силни са веществата с реакция на средата по-малко от 2, концентрации с водородни йони.

Патогенеза

Действието на киселините върху тъканите може да се различава. В повечето случаи при увреждане с киселина тъканите се изменят функционално и органично.

Както казахме по-горе, киселите вещества могат да увреждат тъканите при ниво на рН по-ниско от 3.

Степента на изгаряне и изменение на тъканите се намира в пряка зависимост от тези фактори:

• Продължителност на контакта с киселината;
• От свойствата и нейната способност да попада дълбоко в тъканите;
• От мащаба на уврежданията;
• От реакцията на средата рН и концентрацията на киселината;

При съприкосновение с киселина водородните йони предизвикват изсушаване на епителните клетки, което води до формирането на сруп и коагулационно омъртвяване на тъканите.

Възниква подуване и хиперемия, епидермалният слой пада, появяват се язви и елементи от некроза. Естественото отделяне на топлина, което се случва в отговор на киселинното изгаряне още повече увеличава увреждането на кожните слоеве или на лигавиците.

Симптоми на изгаряне с киселина

В повечето случаи първите признаци се установяват веднага след въздействие на веществото, но понякога се забелязват едва няколко часа или няколко денонощия.

В това се заключава и основното коварство на киселините – симптоми на разрушаване на слоевете на тъканите могат да се проявят и след завършване на контакта с кожата с химическото вещество.

Обикновено, по участъците от кожата, засегнати с киселина, се формира суха и плътна коричка – сруп, който ясно се различава от близките тъкани както по цвят, така и по структура.

Какво трябва да се направи при изгаряне с киселина?

Ако киселинното вещество е попаднало върху дрехата, трябва веднага да се отървете от него, като се постараете да намалите съприкосновението между кожата и намокрената тъкан.

Кожата е необходимо веднага да се почисти от попадналата върху нея киселина, да се промие – внимателно, не по-малко от 15-20 минути, под течаща вода.

Ако промиването не се направи веднага, а няколко минути след контакта с киселината, то времето за промивка следва да се увеличи на 40-60 минути.

Изгаряне с киселина – ето какво да направите
4.5 (90.75%) 80 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 13, 2016 18:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи