Дъжд, киша и сивота. Ръцете сякаш се отпускат, и не искаме да правим нищо. Но само да се покаже слънцето, и настроението ни сякаш като на магия се подобрява.

И знаем, че температурата на въздуха влияе на нивото на щастието и удовлетвореността от живота. Но това не е единственото влияние на времето върху нашия организъм.

1. Ниските температура помагат да спим по-добре

Идеалната температура за сън е 15-20 градуса. Когато температурата на тялото се понижи, това автоматично подготвя вашият мозък за преминаване в сънен режим.

И обратно – при горещо и влажно време на нашия мозък му е по-трудно да прави това. Затова с настъпването на летните дни на някои от нас ни е много по-трудно да заспим.

2. Кръвното налягане през лятото се понижава

Това се случва благодарение на цялостната промяна на атмосферното налягане. Още една причина – при ниските температури през есента и зимата кръвоносните съдове се свиват, и това води до естествено повишаване на артериалното налягане.

Не е изненадващо, че през зимата много от нас чувстват такова облекчение.

3. При топло време ставаме по-изобретателни

Психолози от Мичиганския университет установили интересна закономерност – за да въведем в ред нашият уморен от зимата мозък и да заработи той с нова сила, е важно времето, което прекарваме на открито.

Ако просто гледате невероятния летен ден от прозореца на офиса, ефект няма да има.

Именно разходката ни помага да презаредим мозъка. Потапяйки се в разнообразие от миризми и ярки цветове, ние изпитваме сензорна радост, а нашите сетивни органи, уморени от еднообразните дразнители от зимата, най-накрая получават пълна възможност да работят с пълна сила.

4. Дъждовете и влажният въздух подсилват алергията

Много алергични хора при вида на цъфтящи градини първо проверяват дали имат под ръка антихистаминни средства. И мечтаят дъждът по-бързо да свали прашеца и да отмият летящите във въздуха алергени.

Но когато стане сиво и започнат бурите, алергията може да обостри, въпреки нашата увереност, че след дъжд въздухът става по-чист.

Това се дължи на факта, че преди да завали обикновено въздушните маси се раздвижват – появява се вятър, който разпилява цветния прашец из въздуха, разнасяйки го дори и там, където няма цъфтящи дървета.

Така че ако ви сълзят очите, а източник на раздразнение наблизо няма, напълно е възможно в този момент да вдишвате в този момент прашец на детелина от полето.

5. Колкото по-горещо е навън, толкова по-голямо е сексуалното желание

В Европа първият горещ месец – юни стабилно носи плодове през март следващата година – именно през този месец по статистика се наблюдава 10% увеличаване на раждаемостта.

А това се обяснява с това, че нивото на тестостерона и на женските полови хормони в топлото време от годината нараства. И трябва да се възползва.

6. Силната жега е вредна за мозъка

На английски най-горещите летни дни се означават като кучешки. На ум веднага ни идват кучета, изплезили език, легнали си на сянка.

Макар и този израз да е известен още от древни времена – тогава това е обозначавало този период в края на юли, когато звездата от Сириус от съзвездието Куче се появявала на небосклона преди изгрев слънце. Древните римляни вярвали, че това е предвестник на катастрофи, и били много внимателни през тези дни.