Изследвания при подозрениe за паразити – ето кои са най-важни

Мария
Написана от Мария май 16, 2016 23:53

Изследвания при подозрениe за паразити – ето кои са най-важни

Акценти:

  • Инвазия - ниска достоверност
  • Изследване - основно предимство
  • Проби - ефективност

Свързани:

Паразитите могат да обитават различни органи на човешкия органи и с години изобщо да не издават своето присъствие.

Същевременно обаче човек най-често оплаква от общо влошено здраве и проблеми с органите, в които са се заселили паразитите.

Човек може с години да се лекува и да не получава никакво подобрение, тъй като обективната причина на влошеното здраве е вредителят, който се е заселил в тялото.

Много хора смятат, че ако си мият ръцете и не се докосват до бездомни животни, са застраховани срещу паразити, но това не е така.

Заразяването е възможно, ако не се мият добре зеленчуците или се яде неизпечено месо и риба, което е особено актуално при сушито, което се превърна в любима храна на много хора.

И при дълго влошено здраве е желателно да се направят изследвания за паразити, за да не се губят време и пари за лечение на несъществуващи заболявания.

Изследване на фецес за определяне на паразити

Ако сте заподозрели наличие на паразити у себе си или при детето, но не знаете какви изследвания да си направите, трябва да се обърнете към личния лекар.

Най-простото и първото изследване, което ще ви предложат е анализът на състава на изпражненията. След като пробите бъдат изпратени в лаборатория, специалистът ще анализира състава и ще направи опит да установи наличието или на паразити или на техни яйца.

Такова изследване позволява определянето на присъствието на няколко вида паразити, като към тях се отнасят:

• Кръгли червеи или нематоди – аскариди, власоглави;
• Трематоди и метили;
• Тении – говежда, кучешка, свинска;

Основен недостатък на такова изследване на паразитите е ниската достоверност, тъй като хелминтите могат да не снасят яйца дълго време или да го правят в определени моменти, когато е размножителният им период.

И проби за такова изследване се дават по 3 пъти, но и тогава не може да се гарантира 100% точност.

Освен изследването на състава на изпражненията с цел откриване на яйца на хелминти се използва изследването за ентеробиоза, което е предназначено за откриване на яйца на острици, както в изпражненията, така и в кожните гънки около аналното отвърстие.

За да бъде такова изследване максимално информативно, то се провежда няколко пъти с интервал от няколко дни.

Изследване на кръвта за паразити

Достатъчно ефективен и съвременен метод за установяване на паразити е имуноензимния анализ или ИЕА. Този метод на изследване позволява определянето на антитела и антигени към паразити в кръвните проби.

Антигените – това са самите паразити и техните части, а също и продукти от тяхната жизнена дейност, а антителата – това са белтъци имуноглобулини, които организмът образува за борба с антигените.

Този метод позволява откриването на най-различни паразити в човешкия организъм.

Основното предимство на изследването на кръвта за паразити е възможността за тяхното установяване в организма в ранен стадий от инвазията, когато са много малко, и при изследване на изпражнения техни яйца няма да бъдат открити.

Даването на проби за изследването по метода ИЕА е много просто, за тази цел е необходима кръв от вената.

Резултатите излизат за период от 1 до 9 дни, достоверността им е 90%. Основното предимство на изследването на кръвта за паразити е възможността за тяхното установяване в организма на ранен стадий.

Изследвания при подозрениe за паразити – ето кои са най-важни
4.5 (89.19%) 74 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 16, 2016 23:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи